Ik durf het bijna niet te vragen: 'Hoe was het in de oorlog?'

Vrijdag, 21.15 uur, NPO 3

in Mediatips
Ik durf het bijna niet te vragen: Tweede Wereldoorlog

Een oorlog laat diepe sporen na. In Ik durf het bijna niet te vragen (BNNVARA) beantwoorden overlevenden van de Tweede Wereldoorlog confronterende vragen van kijkers. Aan het woord komen een verzetsstrijder, een Engelandvaarder en overlevenden van Auschwitz en van jappenkampen. Maar ook de zoon van een NSB'er en de zoon van een 'moffenmeid' vertellen hoe de oorlog hun leven heeft beïnvloed.

Albert Alfred van Aldijk (87) is het kind van een Duitse marineofficier en een Nederlandse vrouw. De relatie van zijn ouders loopt stuk en Albert komt uiteindelijk bij een pleeggezin terecht. Hij groeit op in een wereld waar hij als een vies en gevaarlijk jongetje wordt behandeld. Albert wordt uitgejoeld met de woorden: “Ga weg, jij moffenkind!” 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Ik durf het bijna niet te vragen Albert van Dijk
Alfred had door zijn afkomst een moeilijke jeugd na de oorlog.

Heeft hij zijn biologische ouders ooit nog ontmoet? Albert vertelt in Ik durf het bijna niet te vragen openhartig wat het voor hem betekende dat anderen hem op zijn afkomst aankeken.

'Ik moest een verrader doodschieten'

Als de Tweede Wereldoorlog begint, is Wim Blank 22 jaar. Hij woont in Wormerveer en werkt bij Philips. Wim wordt als verzetsstrijder gevraagd, omdat zijn verloofde Joods is en hij daarom wel te vertrouwen is. Tijdens de oorlog biedt hij onderdak aan onderduikers en smokkelt wapens.

(Tekst loopt door onder de foto.)

Ik durf het bijna niet de vragen Wim Blank
Wim vertelt over zijn verzetsdaden tijdens de oorlog.

Wim moet zelfs een verrader doodschieten. "We waren met z’n tweeën op de fiets; we volgden die jongen en schoten hem neer.” Heeft hij hier nog steeds nachtmerries over? En hoe vaak is Wim zelf aan de dood ontsnapt?

Ik durf het bijna niet te vragen: Tweede Wereldoorlog

In het programma Ik durf het bijna niet te vragen geven onbegrepen Nederlanders antwoord op indringende, soms choquerende vragen van kijkers. De gasten rekenen af met stigma's en vooroordelen die mensen over hen hebben. In deze aflevering blikken verzetsmensen, kampoverlevenden, maar ook kinderen van 'foute ouders' openhartig terug op hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wist je wat er met de Joden gebeurde in de concentratiekampen? Schrik je nog steeds als er een vliegtuig overvliegt? Was je dronken op Bevrijdingsdag? Ook vertellen wat oorlogsverleden voor de rest van hun leven heeft betekend. 

Vrijdag 3 mei, 21.15 uur, NPO 3

Beeld: BNNVARA

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons