Hoe leer ik mijn kinderen duurzaam te leven?

‘Wat je doet, blijft eerder hangen dan wat je zegt’

“Mijn kinderen zijn fan van de Action. Plastic fluorescerend speelgoed, slijm, putty glow-in-the-dark en pennen die je na een week kunt weggooien: ze smullen ervan! Maar heel goed voor het milieu is het allemaal niet. Hoe leer ik mijn kinderen duurzaamheid waarderen?”

Duurzaamheid is in veel gezinnen doorgedrongen. De een is er veel mee bezig en gebruikt misschien niet eens meer tandpasta, maar mintdruppels. De ander is al blij wanneer het afval correct gescheiden wordt, of als er een dag per week geen vlees op tafel staat.

Goed omgaan met spullen en alles wat leeft, is onderdeel van de opvoeding. Dat is altijd al zo geweest. Op school werken kleuters met ‘kosteloos’ materiaal, moeten de kinderen zorgdragen voor de klassenplantjes en worden pakjes drinken afgeraden.

Slijm maken

Welke keuzes je ook maakt, belangrijk is dat je erover praat. Welke aspecten van duurzaamheid vind je belangrijk? En waarom vind je dat? Kinderen leven in het hier en nu en moeten onderwezen worden over de gevolgen van bepaald gedrag. Slijm maken vinden veel meiden te gek! Lijm, lenzenvloeistof, vloeibaar wasmiddel, en kneden maar. En als er ook nog gelballetjes bij mogen, is dat helemaal de bom. Dat het slijm vaak mislukt of binnen enkele dagen hard is geworden, daar hoor je geen kind over. Want slijm maken is leuker dan ermee spelen.

Prop kauwgom

Maar dit slijm is helaas minder goed voor het milieu. Vertel daarom waarom je bepaalde dingen niet oké vindt. Kijk er samen filmpjes over, dat maakt het concreet. Zo worden er op scholen ook lespakketten aangeboden over zwerfafval. Als een kind eenmaal heeft gehoord hoelang kauwgom op de stoep blijft liggen of hoelang een banaan erover doet om verteerd te worden op straat, zal het gros van de kinderen dit afval de volgende keer in de prullenbak gooien.

Besparen op water of stroom

Besef dat ook duurzaamheid een opvoedtaak is; samen zorgdragen voor Gods schepping hoort erbij. Laat je kinderen meedenken: wat vinden zij belangrijk? Zo zijn veel kinderen dierenvrienden en zal een dag per week zonder vlees voor velen geen probleem zijn. En reken samen eens uit hoeveel je kunt besparen op water of stroom. Dat geeft kinderen ook een kick.

Geef het goede voorbeeld

Praat vooral over de gevolgen van de keuzes die zij maken. En over de keuzes die jullie als gezin willen maken. En zoals bij alle opvoedzaken geldt ook hier: wat je doet, blijft eerder hangen dan wat je zegt. Dus geef het goede voorbeeld. Laat zien dat er goede alternatieven zijn. En bedenk: oefenen kost tijd.

Betekent dit dat je nooit meer naar de Action kunt en alleen maar verantwoorde dingen mag kopen? Maak daar als gezin je eigen keuzes in.

Tips

  • Kinderen leven in het hier en nu. Leg de gevolgen uit van gedrag of aankopen. Maak het concreet door filmpjes of boeken.
  • Bespreek met je kinderen wat jullie speerpunten worden. Visualiseer het door dit uit te tekenen en als reminder op te hangen op een strategische plek.
  • Wanneer dingen niet meer ‘mogen’, zorg dan voor leuke, verantwoorde alternatieven.
  • Leuk voor kinderen: test op Voetafdruktest.wnf.nl je ecologische voetafdruk.

Leestip

Groene voeten, Lotte Stegeman, uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 128 blz., € 15,99.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons