Hoe help ik mijn kind te praten over gevoelens?

Met tips van opvoedcoach Yvonne Bijl

Mijn dochter van 10 kletst graag over van alles en nog wat. Dat vind ik erg gezellig. Maar als het om haar gevoel gaat, is ze zo gesloten als een oester; precies haar vader. Hoe help ik haar om ook over minder fijne dingen te praten?

Er wordt heel wat gecommuniceerd op een dag. Zowel door kinderen als door volwassenen, en naast verbaal ook non-verbaal. Terwijl de een een spraakwaterval is, is de ander juist wat stiller. Praten over de fijne dingen van het leven gaat veel kinderen goed af. Soms gebeurt het op een ander moment dan jij verwacht, maar het komt eruit. Om in verbinding te zijn met elkaar, zijn tijd en aandacht belangrijke aspecten, evenals veiligheid en geborgenheid. Dan ervaart een kind ruimte om zijn of haar verhaal te doen. Haast en verdeelde aandacht werken averechts.

Ontploffen van boosheid

Veel kinderen die ik in mijn praktijk zie, hebben ondersteuning nodig bij het openen van hun hart. Want daar hebben we het over als het gaat om het uiten van je gevoelens. Vaak hoor ik dat ouders wensen dat hun kind gaat praten over zijn gevoelens. Maar voor veel kinderen is dit een stap te ver. De eerste verkenningstocht voor een kind is voelen wat hij of zij van binnen ervaart. Daarna komt woorden geven aan verschillende emoties. Daarnaast is het belangrijk dat een kind weet waarom het belangrijk is om je hart te openen. Ik leg kinderen altijd uit dat je gemakkelijk verdrietig kunt worden als je moeilijke dingen in je hart laat zitten, of dat je dan kunt ontploffen van boosheid of chagrijnigheid. Je hart luchten voelt als een opluchting. Zoals Herman Boon het zingt: “Dat lucht op, dat lucht lekker lekker op.”

Bid met of voor je kind

Wanneer praten een stap te ver is, zijn er alternatieven waarmee je kind gevoelens kan uiten. De een is bijvoorbeeld een schrijver en kan hiermee zijn of haar hart luchten. Daarna kun je samen praten over wat je kind heeft geschreven. Stel eerst gesloten vragen, daarna een meerkeuzevraag en probeer vervolgens een open vraag. Of laat je kind een smiley plakken bij hoe de dag voor hem of haar is geweest. Dan kun je daar een gerichte vraag over stellen. De dag in alle rust afsluiten, is iets wat kinderen prettig vinden. Noem allebei één ding dat leuk was en één ding dat je niet leuk vond. Bid met of voor je kind, hardop en in je eigen woorden. Dan leert een kind dat je dingen aan God mag vertellen.

Oefening baart kunst

Er zijn tegenwoordig ook goede boekjes die je kind en jou helpen bij het praten over de dag en allerlei andere zaken. En accepteer de grens van je kind: de een is een prater, de ander niet, en dat is oké. Loopt je kind vast doordat het niet zijn of haar hart kan luchten, zoek dan professionele hulp. Maar weet ook: oefening baart kunst, met daarbij voor iedereen een eigen plafond.

Tips

* Neem de tijd voor je kind en zoek naar verbinding. In drukte of haast zal je kind zeker niet opengaan.
Benoem wat je ziet bij je kind: “Ik zie dat je boos bent, wat is er gebeurd?”
  Of: “Schrijf maar voor me op waarom je boos bent, en leg het blaadje onder mijn kussen.”
Accepteer dat niet iedereen een prater is. Maar leer dat je hart luchten nodig is om lekker in je vel te blijven zitten.
 Maak je je zorgen om je kind, zoek dan een orthopedagoog die tijdelijk ondersteuning biedt.

Leestip

Smoeltjesschrift, Josina Intrabartolo, uitgeverij Scrivo Media, 96 blz., € 14,50

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons