Hittegolf en bosbranden in Israël

Omringende landen helpen bij bestrijding

Al dagenlang kampt Israël met een hittegolf. Sinds enkele dagen is de temperatuur zelfs zo hoog, dat al begin deze week werd gewaarschuwd voor bosbranden, schrijft Christenen voor Israël. Hierbij speelde ook de Joodse feestdag Lag Ba’omer mee, waarop traditioneel grote vreugdevuren worden ontstoken.

Donderdag braken er op diverse plaatsen branden uit. Ruim 3000 mensen werden uit hun huizen geëvacueerd. In Eilat is een hoogspanningsleiding door de vlammen verwoest, waardoor een groot deel van de stad een nacht zonder stroom zat. Het dorp Mevo Modi’im, in centraal Israël, werd volledig in de as gelegd. Op vrijdag werden de bewoners van Negohot, een dorp in de heuvels van Hebron, geëvacueerd. Ook andere kleine dorpen in de bosrijke omgeving ten westen van Jeruzalem werden geëvacueerd.

Blusvliegtuigen

De Israëlische regering deed een dringende oproep aan omliggende landen om te helpen bij de bestrijding van de branden. Cyprus, Griekenland, Italië en Kroatië, maar ook de Palestijnse Autoriteit en Egypte stuurden hulp om de branden te bestrijden. Hoewel na eerdere bosbranden al werd nagedacht over het vergroten van de capaciteit van Israëls brandweer, kondigde premier Netanyahu aan snel te kijken naar mogelijkheden om Israëls vloot van blusvliegtuigen uit te breiden.

Vuurballonnen

Er braken ook elf branden uit in de districten Eshkol en Sdot Negev, in de buurt van de Gazastrook. Deze waren veroorzaakt door ballonnen, afkomstig uit de Gazastrook. De branden begonnen op open terrein en verbrandden belangrijke lentegewassen. In de kibboets Alimim ging 50 dunam (5 hectare) tarwe verloren, meldt Israël Today.

Beeld: Flash90

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons