Heeft Visie Marktplaats groot gemaakt?

Advertentiewebsite viert 20-jarig bestaan

Eind jaren negentig kochten Frank Crebas en programmeur Robin Schuil voor 600.000 gulden de website Marktplaats. Ze hadden een missie: dat Marktplaats zó familiegericht zou zijn, dat EO Visie ooit een stuk over hun bedrijf zou kunnen schrijven. Dus schrapten ze alle erotische advertenties. En dat stuk in Visie? Dat kwam er.

Frank, toen werkzaam voor kringloopketen Het Goed uit Emmeloord, vertelt aan de NOS hoe hij en Robin besloten om alle erotische advertenties van de site te verwijderen. Een risico, want juist die advertenties waren een van de belangrijkste trekpleisters. Maar, zegt Frank, “wij waren een kringloopwinkel voor het hele gezin en we wilden dat Marktplaats dat ook zou zijn. We wilden dat het zo familiegericht zou zijn, dat EO Visie ooit een stukje over ons bedrijf zou kunnen schrijven."

Het bleek een goede keuze. "Doordat we ons richtten op het hele gezin, zijn we uiteindelijk doorgegroeid."
En dat stuk in Visie kwam er inderdaad.

Visie heeft Marktplaats groot gemaakt…
“Haha! Het was wel een soort stip op de horizon; als Visie erover zou schrijven, was dat een bevestiging dat wij een website waren voor het hele gezin.”

Kende je Visie?
“Ik persoonlijk niet, maar Frans Schrijver, mijn leidinggevende bij het kringloopbedrijf dat wij destijds hadden, wel. Volgens mij was hij zelfs abonnee. Hij zou er trots op zijn als EO Visie een stukje zou wijden aan marktplaats. Dat zou dan een bevestiging zijn dat de website geschikt was voor het hele gezin.”

Wat voor stuk is er destijds geschreven?
"Volgens mij was het een stuk waarin websites besproken werden. Ik weet niet meer exact de inhoud. Wel dat we er heel blij mee waren.”

En dat stuk hing ingelijst op jullie kantoor?
“Haha, dat denk ik niet, maar met name Frans Schrijver was er erg mee verguld.”

In 2004 hebben jullie Marktplaats verkocht aan eBay. Was dat inclusief de voorwaarde dat het een gezinssite zou blijven?
“Zo hebben we het niet geformuleerd, maar Amerikaanse bedrijven als eBay zijn sowieso wat kuiser.”

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons