‘Geen keppel meer dragen? Dat is een overgave aan haat’

Duits 'keppeladvies' valt niet in goede aarde bij Joodse leiders

in Christelijk Nieuws
Joodse leiders teleurgesteld over Duits 'keppeladvies'

“Zal het volgende advies zijn om mijn baard af te scheren of mijn naam te veranderen?” Dat vraagt opperrabbijn Jacobs zich af na de uitspraak van Felix Klein, de Duitse antisemitisme coördinator. Klein zei dat hij Joden niet zou adviseren om een keppel te dragen in sommige delen van het land.

“Ik kan Joden niet aanraden om altijd en overal in Duitsland een keppeltje te dragen,” zei Felix Klein dit weekend in een interview. “Ik ben helaas van mening veranderd.” Hij lichtte niet toe op welke plaatsen en momenten het riskant zou zijn om een keppeltje te dragen.

Teleurgesteld

Rabbi Menachem Margolin, de voorzitter van de Joodse vereniging van de EU (EJA), en opperrabbijn Binyomin Jacobs uitten gisteren hun teleurstelling en verontrusting over de opmerkingen van Klein, meldt Stichting Antisemitisme Preventie. De Joodse leiders, die honderden gemeenschappen in heel Europa vertegenwoordigen, zeggen dat de opmerking, hoewel goedbedoeld vanwege de veiligheid van Joden in Duitsland, “een overgave aan haat” is.

Verbergen van alles wat Joods is

In een verklaring laat Margoli weten: “Joden kunnen zich niet overgeven aan degenen die ons verachten. We veranderen niet wie we zijn om de basale instincten van de mensheid te paaien. De oplossing van dr. Klein lijkt het verbergen van alles wat Joods is, zodat er dan geen antisemitisme meer is. Dat is een gevaarlijke positie om in te nemen en de EJA wijst het dan ook af in de sterkst mogelijke bewoordingen.”

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons