EP-lijsttrekker Peter van Dalen (CU/SGP):

'EU moet zich niet overal mee bemoeien'

Peter van Dalen

Donderdag zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Visie portretteert deze week de lijsttrekkers van de christelijke partijen. Vandaag een nadere kennismaking met ChristenUnie-politicus Peter van Dalen, die de gezamenlijke CU/SGP-lijst aanvoert. 

“De Brexit laat zien dat uit de EU stappen chaos en onzekerheid geeft. Die kant willen we dus niet op," antwoordt Peter van Dalen op de vraag of hij in deze roerige tijden positief gestemd is over Europa. "We moeten in de EU blijven samenwerken aan thema’s die geen grenzen kennen, zoals klimaat, migratie en energie. Maar de EU moet ook z’n beperkingen kennen en zich niet overal mee bemoeien. Het is niet voor niets dat de afkeer van de Europese politiek in veel landen toeneemt. Dat signaal moet serieus opgepakt worden.”

Wie is je favoriete politieke tegenstander?
“SP-collega Dennis de Jong zit helaas niet bij de juiste partij en is in die zin een politieke tegenstander, maar ik bewonder zijn politieke inzet en betrokkenheid mateloos.”

Waar staat de mooiste kerk?
“In een sloppenwijk in Islamabad. Daar beleefde ik enkele jaren geleden – op een ruw grasveld met een klein podium en een houten kruis – de kerkdienst van mijn leven. Het was mooi om daar samen met honderden christenen te zingen en te bidden.”

Wie is Peter van Dalen?

• 60 jaar.
• Studeerde journalistiek en internationale betrekkingen in Utrecht.
• Werkte in diverse managementfuncties op het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
• Werd in 2009 lid van het Europees Parlement, waar hij onder meer covoorzitter is van de Intergroep Vrijheid van Godsdienst en Levensovertuiging.

Waar kun je om huilen?
“Ik huil niet zo snel, maar als ik denk aan Asia Bibi en de situatie van christenen in Pakistan, raakt dat mij tot op het bot. En ook de inzet van Asia Bibi’s advocaat Saif ul Malook, een moslim nota bene, ontroert me.”

Wat was de lastigste beslissing uit je carrière?
“Ik heb in een van mijn vorige banen als manager-directeur verschillende mensen moeten ontslaan vanwege ongeoorloofd internetgebruik.”

We moeten in Europa samenwerken aan thema's die geen grenzen kennen

Welk historisch moment had je graag meegemaakt?
“Ik bestudeer al jaren de Amerikaanse Burgeroorlog. Daarom was ik er graag bij geweest toen op dinsdag 23 mei 1865 in Washington D.C. de grote parade (Grand Review of the Army of the Potomac) werd gehouden, van het Capitool tot het Witte Huis. Met die parade werd het einde van de oorlog gevierd.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“De storm op het meer, en de daarover gemaakte cantate van Bach ‘Jesus schläft, was soll ich hoffen’ met de aria ‘Schweig, schweig aufgetürmtes Meer’.”

Peter van Dalen te gast in 'EO Live'

Op 27 april was CU/SGP-lijsttrekker Peter van Dalen te gast bij presentator Yvonne Sprunken in het radioprogramma EO Live op NPO Radio 5. Luister het gesprek hier terug. 

Beeld: Kjell Schipper

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons