EP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen (SGP):

'De EU mag geen Europese superstaat worden'

Bert-Jan Ruissen

Donderdag zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Visie portretteert deze week de lijsttrekkers van de christelijke partijen. Bert-Jan Ruissen is SGP-lijsttrekker en nummer twee op de gezamenlijke ChristenUnie/SGP-lijst. “Samen met Peter van Dalen hoop ik in Brussel straks een gideonsbende te vormen.”

De SGP-lijsttrekker kijkt positief aan tegen de Europese samenwerking. In zijn ogen brengt de EU ons al jaren vrede en stabiliteit. "Maar er is wel een hervorming nodig. De onvrede in Europa maakt duidelijk dat de EU zich moet beperken tot grensoverschrijdende onderwerpen. Van een Europese superstaat moet ik niets hebben. Burgers moeten zich blijven herkennen in het eigen karakter van hun land.”

Wie is je favoriete politieke tegenstander?
“Dat zou zomaar Sophie in ’t Veld van D66 kunnen zijn. Onlangs kruiste ik met haar de degens tijdens een lijsttrekkersdebat. Zij voert zo’n debat op een prettige, inhoudelijke manier. Hierdoor kan ik – tegenover de seculiere visie van haar partij – duidelijk maken hoe ik wil opkomen voor het gezin en ongeboren leven.”

Wie is Bert-Jan Ruissen?

• 47 jaar.
• Studeerde landbouwplantenteelt in Wageningen.
• Vanaf 1995 beleidsmedewerker in Europees Parlement, eerst voor Leen van der Waal (SGP), later Rijk van Dam (CU).
• Stapte in 2000 over naar het ministerie van Landbouw, momenteel werkzaam op directie Europees, Internationaal en Agro-economisch Beleid.
• Sinds 2006 SGP-raadslid in Krimpen aan den IJssel, van 2007 tot eind 2018 fractievoorzitter.

Waar staat de mooiste kerk?
“Er staan in Europa veel mooie kerken – stille getuigen van het rijke christelijke leven in dit werelddeel. Ik kom graag in de Dom van Keulen, een sierlijk, imposant gebouw. Je kunt er, zoals in veel oude kerken, zomaar naar binnen gaan voor een moment van bezinning en meditatie. Jammer eigenlijk dat onze eigen kerken vaak de hele week gesloten zijn.”

Wat is het beste boek ooit geschreven?
“Een favoriet boek vind ik moeilijk kiezen. Een boek dat mij inspireert, is Ongeloof en Revolutie. Hierin laat Groen van Prinsterer zien wat er gebeurt wanneer je het geloof en de christelijke normen en waarden loslaat. Dan kom je in een individualistische maatschappij terecht, waarin de solidariteit ontbreekt en iedereen voor zichzelf kiest.”

Burgers moeten zich blijven herkennen in het eigen karakter van hun land

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Ik probeer plichtsgetrouw te zijn, een eigenschap waarin ook mijn valkuil schuilt. Als ik iets doe, wil ik het goed doen. Ik vind het moeilijk om ‘nee’ te zeggen, maar ik heb geleerd dat dat soms toch goed is. Want daarmee zeg je tegelijkertijd ‘ja’ tegen iets anders. Met die les in mijn achterhoofd laat ik soms een debat schieten om een avond bij mijn gezin te zijn.”

Welk historisch moment had je graag meegemaakt?
“Het uitroepen van de staat Israël in 1948. Het is een wonder dat het Joodse volk na tweeduizend jaar verstrooiing weer een nationaal tehuis heeft. Daarin zie ik de trouw van God, die Zijn volk niet in de steek laat. Laten we blijven bidden om vrede in het Midden-Oosten; ook voor de Palestijnen, maar zij moeten wel het bestaansrecht van Israël erkennen.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“De geschiedenis van Gideon, waarin God zo duidelijk laat zien dat de overwinning niet afhangt van menselijke inspanningen of aantallen. Nu we als christenen steeds vaker een minderheid vormen, geeft het ontspanning om te weten dat God de wereld regeert. Dat geldt straks ook voor ons werk in Brussel.”

Bert-Jan Ruissen te gast in 'EO Live'

Op 13 april was SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen te gast bij presentator Petra de Joode in het radioprogramma EO Live op NPO Radio 5. Luister hier het gesprek terug. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons