Een verbouwing die gierend uit de sponningen liep

Blog van Mirjam

“Ja, jullie leven voor het geld,” zei onze 74-jarige buurman zaterdag. We zaten onder een strakblauwe hemel aan een verlaat ontbijt en hij was gezellig aangeschoven voor een bakkie. De mussen tjilpten dat het een lieve lust was en in mijn ooghoek zag ik een duif nonchalant op een dunne tak van de perenboom landen.

Ik verslikte me bijna in de slok thee die ik zojuist genomen had. Verbouwereerd keek ik naar mijn wederhelft, die op datzelfde moment twee wenkbrauwen omhoogtrok. “Mij kan geld weinig schelen,” voegde buurman er voor het gemak aan toe.

Oké, ik geef toe: mij kan geld wel wat schelen. En we zijn nog aan het bijkomen van een geld slurpende verbouwing, die gierend uit de sponningen liep. Dus ja, we doen een beetje zuinig aan. We letten een beetje op waar we ons geld aan uitgeven. Zijn die nieuwe schoenen echt nodig? Gaan die autobanden niet nog een paar duizend kilometer extra mee? Zullen we nu meteen een grasmaaier aanschaffen, of lenen we ’m nog een paar keer van de buurman?

Op zich vind ik dat helemaal geen slechte instelling. Het maakt me juist bewuster en duurzamer. Kan het niet goedkoper? Moet het nu? Kunnen we er ook eerst voor sparen? Hebben we nog iets liggen wat ook voldoet? Wil ik echt hebben wat dit woonblad mij voorschrijft? Kunnen we ook zonder? En ondertussen verkoop ik wat spullen via internet, om een beetje te ontspullen. Duurzaam dus. En bewust. En rentmeesterlijk. Een goed voorbeeld, dat ook wel eigenlijk. Wie weet wat de buurman, die niet gelooft, ervan oppikt.
Buurman pikte er inderdaad wat van op: we leefden voor het geld.

Ach, de oude man kon erom lachen. En wij met hem. Ik stond op en hield hem het schaaltje overgebleven paaseitjes voor. Misschien konden we het daar eens over hebben.

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons