Een baptistenvoorganger bij de Ku Klux Klan, hoe kan dat?

Het verhaal achter een foto; EO Live, zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

in Mediatips
EO Live Ku Klux Klan

Zaterdagavond in EO Live het opmerkelijke verhaal achter een foto die gemaakt is in 1926. Op de foto zien we hoe gemaskerde leden van de racistische Ku Klux Klan zich vermaken op een reuzenrad in een pretpark in Cañon City, in de Amerikaanse staat Colorado. Onder de leden bevonden zich ook christenen, vertelt historicus Enne Koops.

De foto van de Klanleden in het pretpark werd gemaakt op 26 april 1926 en verscheen de dag erop in de Cañon City Daily Record. Lange tijd bleef de foto daarna onder het stof liggen. Deze week kwam het verhaal achter deze ietwat bizarre groepsfoto naar buiten. Er waren ook christenen die zich bij de Klu Klux Klan aansloten, vertelt Koops, die zich verdiepte in het verhaal achter de foto. De voorganger van de plaatselijke First Baptist Church, Fred Arnold, was zelfs de 'Grand Dragon' (leider) van de Klan in Colorado. 

Veel christelijke symboliek bij 'KKK'

Er was in de omgeving dus voldoende plaatselijke aanhang voor een 'gezellig' kiekje in de lokale krant. Hoe kan het toch dat Amerikaanse christenen zich aansloten bij deze rascistische organisatie? Wie was deze baptistendominee, die een leidinggevende positie had in de Klu Klux Klan? En waarom zien we veel christelijke symboliek – zoals brandende kruizen – bij de 'KKK'? In EO Live legt presentator Yvonne Sprunken deze vragen voor aan historicus Enne Koops. 

EO Live: christenen bij de Ku Klux Klan

Zaterdag 4 mei, 19.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Royal Gorge Regional Museum & History Center/Clinton Rolfe

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons