Dodenherdenking 2019: Nederland herdenkt slachtoffers

Nationale Herdenking 4 mei live op tv

in Mediatips
Nationale Herdenking 2019: Willem-Alexander

Heel Nederland is op de avond van Dodenherdenking twee minuten stil. Tijdens de Nationale Herdenking 2019 leggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans bij het Nationaal Monument in Amsterdam. De herdenking op de Dam wordt live uitgezonden op televisie. Ook veel andere tv-programma's staan in het teken van 4 mei. 

De Nationale Herdenking begint om 18.45 uur met een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk. Hier houdt theatermaker en schrijver Diederik van Vleuten een voordracht over oorlog en onvrijheid. Om 19.50 uur schakelen NPO 1, 2 en 3 over naar de Dam. Net voordat het hele land twee minuten stil is, legt het koningspaar een krans bij het Nationaal Monument. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam houdt een toespraak.

Herdenking Merwederazzia 1944

Na de Nationale Herdenking kunnen we kijken naar een documentaire over de Merwederazzia, die vandaag wordt herdacht. 75 jaar geleden, in mei 1944, pakte de Duitse bezetter een groot aantal jongemannen op. Dat gebeurde in Sliedrecht en andere plaatsen rond de Merwede.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Dodenherdenking Femke Halsema
Burgemeester Femke Halsema spreekt tijdens de herdenking op de Dam.

Daarna moesten velen van hen naar Duitsland, om er te werken in de oorlogsindustrie. Presentator Annechien Steenhuizen praat met een gast over de razzia en over de ‘Arbeitseinsatz’. Zo’n 300.000 Nederlandse mannen verrichtten in Duitsland dwangarbeid.

Dodenherdenking: 4 mei op tv

Nederland Zingt: Herdenken
Liederen van troost; haat en dood hebben niet het laatste woord
18.15 uur, NPO 2

Nationale Herdenking 2018
Herdenking bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam 
18.45 uur, NPO 1
19.50 uur, NPO 2 en 3

Dodenherdenking Waalsdorpersvlakte 
Herdenking op de Waalsdorpervlakte, waar in de oorlog verzetsmensen zijn gefusilleerd
19.50 uur, RTL 4
19.58 uur, RTL 5 en 7

De Merwederazzia, van gijzelaars naar dwangarbeiders
Documentaire over de razzia in 1944 in onder meer Sliedrecht 
20.30 uur, NPO 2 

Albert Gemmeker, commandant van kamp Westerbork
Portret van SS-commandant Albert Gemmeker
21.00 uur, NPO 2

De 103 van Loenen 
Documentaire over onderzoek naar resten omgekomen Nederlanders in Duitsland
21.50 uur, NPO 1

Beeld: ANP/Robin Utrecht en Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons