Documentaire 'Ademloos': 'Asbest bedreigt nog steeds mensenlevens'

Woensdag, 22.55 uur, NPO 2

in Mediatips
Ademloos

Na de dood van zijn vader, die als arbeider voor een asbestproducent werkte, start Daniel Lambo een onderzoek. In zijn documentaire Ademloos (EO) ontdekt de Belgische filmmaker een miljoenenindustrie die nog steeds mensenlevens in gevaar brengt. Hij belandt tijdens zijn zoektocht op een van de grootste asbestdumpplekken in India.

Lambo groeide op in Kapelle-op-den-Bos, een plaats tussen Antwerpen en Brussel. Hier werkte zijn vader als arbeider en vakbondsman in de lokale fabriek van Eternit. Dat bedrijf was ooit een van de grootste asbestproducerende multinationals ter wereld. De productie van asbest is in Nederland en België al sinds eind jaren negentig verboden. Maar elders in de wereld wordt deze gevaarlijke stof nog veelvuldig gebruikt. 

(Tekst loopt door onder de foto.)

Ademloos aspbest
Kinderen in Kymore met dakpannen van asbest.

Dat blijkt uit een bezoek van Lambo aan het dorp Kymore in Centraal-India, waar een dochterbedrijf van Eternit tot 2002 op grote schaal asbest produceerde. Het gebied is nu een van de grootste asbeststortplaatsen ter wereld.

'Asbest wereldwijd verbieden'

In Kymore ontdekt Daniel dat de asbestfabriek, die ooit in handen was van Eternit, nu nog altijd in productie is. Het Indiase dorp blijkt een spiegel van het verleden van Kapelle-op-den-Bos. De vervuiling werpt ook hier een donkere schaduw over de gemeenschap. 

(Tekst loopt door onder de foto.)

Ademloos asbestverbod

Nirmala, een ex-lerares en moeder, besluit zich in te zetten voor de vele slachtoffers. Samen met de documentairemaker strijdt ze voor een wereldwijd verbod op asbest, maar daarvoor moeten ze het wel opnemen tegen een machtige industrie.

2Doc: Ademloos

Woensdag 8 mei, 22.55 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons