Discussie 'Kelder & Klöpping': erg dat contant geld verdwijnt?

Woensdag, 22.10 uur, NPO 1

in Mediatips
Kelder & Klöpping

‘Geld moet rollen’ is een bekende uitdrukking. Maar dat kan bijna niet (letterlijk) meer, want muntgeld verdwijnt in hoog tempo. Is dat een zorgelijke ontwikkeling? Vanavond in Kelder & Klöpping (AVROTROS) een discussie over het afscheid van fysiek geld. Jort Kelder en Alexander Klöpping brengen in kaart wat ons straks te wachten staat. 

De munt is aan het verdwijnen en wordt vervangen door digitaal geld. Het huishoudboekje en het spaarvarken veranderen in een software-pakket. Grote (inter)nationlale websites verzamelen dankzijn online aankopen een schat aan big data. In China kun je al betalen met gezichtsherkenning: smile & pay. Is dat een wenselijke ontwikkeling? Het is niet voor iedereen duidelijk wat er gebeurt als contant geld verdwijnt. Worden we veel te afhankelijk van banken en overheden, of zorgen nieuwe systemen er juist voor dat alles efficiënter en veiliger wordt? 

'Bergen afval door retourzendingen'

In twintig jaar tijd is online winkelen de normaalste zaak van de wereld geworden. De fysieke winkel dreigt in zijn huidige vorm te verdwijnen. Maar als je vierentwinting uur per dag iets kunt kopen, heeft het product dat je koopt dan nog wel waarde? De retourindustrie zorgt in ieder geval voor bergen afval. Jort pleit daarom voor exclusiviteit en kwaliteit. Welke oplossingen ziet Alexander?

Kelder & Klöpping

Van zelfrijdende auto’s tot zorgrobots; de wereld om ons heen verandert in een rap tempo en nieuwe technieken volgen elkaar razendsnel op. In hun tv-programma Kelder & Klöpping gaan Jort Kelder en Alexander Klöpping wekelijks met elkaar in discussie over de nieuwe tijd. Hierin speelt technologie een steeds belangrijke rol in het leven van mensen. Is dat een mooi vooruitzicht of een schrikbeeld? Terwijl voor Alexander de toekomst niet snel genoeg kan beginnen, vindt Jort stiekem dat vroeger alles beter was.

Iedere woensdag, 22.10 uur, NPO 1

Beeld: AVROTROS/Elvin Boer

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons