De zaak Tuitjenhorn: weduwe huisarts strijdt voor eerherstel

Maandag, 20.25 uur, NPO 2

in Mediatips

Huisarts Nico Tromp wordt na hulp aan een ernstig zieke patiënt van moord  beschuldigd. Kort daarna pleegt hij zelfmoord. In de documentaire De zaak Tuitjenhorn (EO) zien we het gevecht van zijn weduwe Anneke om eerherstel voor haar overleden man af te dwingen. 

In 2013 wijkt huisarts Nico Tromp af van de protocollen om een stervende kankerpatiënt palliatief te sederen. Als zijn coassistente hier melding van maakt, beschuldigen de inspectie en het Openbaar Ministerie hem – zonder wederhoor – van moord. Korte tijd later maakt hij een einde aan zijn leven. De film De zaak Tuitjenhorn volgt Tromps weduwe in haar strijd tegen de staat.

Anneke Tromp na jaren in gelijk gesteld

Dit lange, zware en eenzame gevecht van Anneke is de rode draad in de documentaire. Hoe verandert de zelfmoord van de geliefde echtgenoot en vader de koers van haar gezin? Wat doet het met je als verlies na verlies zich aandient en niemand zijn fouten wil erkennen?

(Tekst loopt door onder de foto.) 

De zaak Tuitjenhorn
Anneke Tromp met haar zoon Reinier.

Na de dood van haar man sterft ook nog één van haar twee zonen. Maar de film laat ook Annekes veerkracht zien in haar gevecht tegen het onrecht. De film De zaak Tuitjenhorn toont de vreugde van de weduwe als ze na een jarenlange strijd toch in het gelijk wordt gesteld.  

2Doc: De zaak Tuitjenhorn

Maandag 6 mei, 20.25 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons