De broer van Gea werd getroffen door de bliksem

Ik mis je, zaterdag, 18.10 uur, NPO 2

in Mediatips
Ik mis je, Gea de Wit

Henk Beldman, de broer van Gea de Wit, had net zes weken verkering met Erie, toen hij en zijn vriendin tijdens een wandeling getroffen werden door de bliksem. Hij was op slag dood, zij overleed na drie jaar coma. Zaterdag vertelt Gea over dit familiedrama in ‘Ik mis je’.

Henk was 46 en lange tijd vrijgezel geweest. Via een weekend voor alleengaanden had hij Erie ontmoet en ze was die zondag voor het eerst een paar dagen bij Henk en zijn ouders. “Voor ze naar de kerk gingen, hadden ze samen nog het lied Uw tederheid genas wat bitter in mij was gezongen,” vertelt Gea. “In de kerk vierden ze samen het Avondmaal en daarna gingen ze thuis eten. Na het eten had mijn moeder gezegd: ‘Gaan jullie maar wandelen, wij wassen wel af.’”

Vuurbal

Henk en Erie vertrokken voor een wandeling naar de Holterberg. Toen het halverwege hun tocht begon te regenen, zochten ze beschutting onder een eik. Precies daar ging het mis. “Het heeft slechts één keer gebliksemd,” zegt Gea. “En die bliksem trof mijn broer en zijn vriendin. Henk was op slag dood, Erie raakte in coma.
Wandelaars die aan een loopwedstrijd meededen, hebben het zien gebeuren. Een vuurbal was recht op mijn broer afgekomen. Het was ook voor die mensen een grote schok.”

Telefoon

Gea, die al getrouwd en het huis uit was, herinnert het zich als de dag van gisteren. Ze was in de keuken soep aan het maken, toen de telefoon ging. Aan de stem van haar man hoorde ze dat er iets was gebeurd. “We zijn er gelijk naartoe gereden en vroegen ons af wat we zouden aantreffen. Aan mijn broer was niets te zien, hij had alleen een wond aan zijn buik. Er kwamen mensen uit zijn gemeente en die zongen U zij de glorie. Dat was heel bijzonder.”
In het ziekenhuis ontmoette Gea voor het eerst Erie. Zij lag nog drie jaar in coma voor ze overleed.

Reislustig

“Mijn broer was een lieve, sociale en sportieve jongen,” vervolgt Gea. “Hij was reislustig en ging regelmatig naar Indonesië en India om zendelingen te bezoeken. Hij was een kind van God. Elke morgen stond hij vroeg op. Dan hield hij stille tijd voor hij naar zijn werk ging, en zong en speelde hij gitaar.”

Stamboom borduren

Het leven van Gea en haar gezin stond na de dood van Henk volledig op z’n kop. Het beïnvloedde ook haar geloofsleven. “Ik was gelovig, maar het werd nu een levend geloof. Mijn man en ik gingen samen weer bidden, ons afscheid van elkaar werd intenser en de opvoeding van onze kinderen werd anders. Ik was in die tijd een stamboom aan het borduren, omdat mijn ouders drie maanden later vijftig jaar getrouwd waren. Achter Henks naam moest ik een kruisje borduren, dat kwam wel even binnen.”

Ik mis je

Zaterdag, 18.10 uur, NPO 2
Meer over deze uitzending.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons