Bronnen bevestigen: Asia Bibi heeft Pakistan verlaten

'God zij gedankt: vele gebeden zijn verhoord!'

Asia Bibi naar Canada

Lang bleef het onduidelijk, maar inmiddels hebben bronnen binnen het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd dat Asia Bibi, de christelijke Pakistaanse vrouw die ter dood was veroordeeld voor godslastering, Pakistan heeft verlaten. Dat meldt Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC).

Woensdagochtend bevestigde Asia Bib's advocaat Saif-ul-Malook al dat Asia Bibi de avond ervoor met haar echtgenoot uit Pakistan was vertrokken, naar Canada. Maar de overheden van Pakistan en Canada hadden dit nieuws niet bevestigd.

'Fantastisch nieuws'

Desondanks reageerden diverse politici eerder deze week al verheugd. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) liet weten het "fantastisch nieuws" te vinden. "God zij gedankt: vele gebeden zijn verhoord! Moge Hij Asia, haar gezin en haar advocaat verder nabij zijn en zegenen." Hij voegde daaraan toe: "Dit is de dag die de Here gemaakt heeft; laten wij juichen en ons daarover verheugen!"

Van Dalen meldde tevens dat de strijd tegen de wetgeving in Pakistan en andere landen doorgaat. "Het is hemeltergend onrecht dat er wetten zijn die zo vreselijk kunnen ingrijpen in de levens van gelovigen. Dat moet stoppen!"

Onbekende plek in Pakistan

Een maand geleden zei de Pakistaanse premier Khan dat Asia Bibi “binnen enkele weken” Pakistan mocht verlaten. Ze zat nog steeds op een onbekende plek in Pakistan, vanwege “kleine complicaties", verklaarde de premier toen. “Maar ik kan u verzekeren dat ze veilig is en dat ze heel snel, binnen enkele weken, vertrekt.” Dat is dus nu het geval.

Reactie extremistische moslims

In Pakistaanse media wordt wordt het bericht van Asia Bibi’s vertrek breed uitgemeten. Haar zaak ligt erg gevoelig bij extremistische moslims. “Het is tot nu toe rustig en kalm," laat een lokale Pakistaanse partner aan Stichting HVC weten. Het is afwachten hoe er later deze week gereageerd zal worden op het vertrek van Asia Bibi. Met name rond het vrijdaggebed van moslims houden christenen hun adem in."

Vrijspraak Asia Bibi

In 2011 werd Asia Bibi door een Pakistaanse rechtbank ter dood veroordeeld. Maar politieke leiders en kerken wereldwijd, inclusief de paus en de Amerikaanse regering, keerden zich tegen de veroordeling. Uiteindelijk werd Bibi eind 2018 in hoger beroep vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Maar tot op heden kon Bibi het land nog niet verlaten, hoewel het hof in januari de vrijspraak herbevestigde. Haar kinderen waren al wel vertrokken naar een geheime locatie in Canada.

Four Freedoms Award

Met collega-Europarlementariërs Syed Kamall (ECR), Manfred Weber (EVP) en Jean Lambert (Groenen) heeft Peter van Dalen Asia’s advocaat Malook voorgedragen voor de Four Freedoms Award van de Roosevelt Foundation. "Als er iemand is die die internationale waardering verdient, dan hij!"

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons