Bram Tankink in Adieu God?

'Ik hoop dat ik voor veel mensen iets heb betekend'

in Mediatips

Bram Tankink blonk tijdens zijn loopbaan als profwielrenner vooral uit als knecht. Hij legt aan presentator Tijs van den Brink uit hoe dat zit. "Anderen willen helpen. Dat is de zingeving in mijn leven."

Tankink kreeg een katholieke opvoeding, maar stopte als puber met geloven. Hij kon de dingen die de pastoor zei tijdens de mis, zoals 'de Heer heeft met alles een doel', niet rijmen met de situatie thuis. Daar zorgde zijn moeder bijna 24 uur per dag voor zijn zwaar spastische zusje. Om het gezin te ontvluchten ging Tankink fietsen. Steeds verder, steeds harder. Hij genoot van de belangstelling die het wielrennen hem opleverde. "Nu kon ik laten zien dat ik er was, want thuis kreeg ik weinig aandacht." 

Gezien worden

Die behoefte om gezien te worden bleek diep te zitten. Dat werd duidelijk toen een therapeut hem vroeg: "Mocht je er zijn als kind, Bram?" Hoewel het lastig voor hem blijft kan hij eindelijk zeggen: "Ik geloof nu wel dat ik er mag zijn."

Bram Tankink in Adieu God?

Zondag 21 juli, 23.35 uur, NPO 2

Bram Tankink over de ziekte van zijn zusje

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons