1,2 miljoen leerlingen doen mee aan Dag van de Hoop

EO-presentator Elbert Smelt is ambassadeur van Hoop-campagne

Dag van de Hoop

Voor het derde jaar op rij organiseert Verus, de vereniging van katholiek en christelijk onderwijs, de Dag van de Hoop. Voorafgaand aan deze dag op 6 juni gaan zo’n 4000 scholen – ongeveer 1,2 miljoen leerlingen – een aantal weken aan de slag met het thema ‘hoop’. EO-presentator Elbert Smelt (Topdoks, Zapp) en journalist Rinke Verkerk zijn de ambassadeurs van deze Hoop-campagne.

“We willen een positieve beweging op gang brengen, waarbij leerlingen van diverse scholen – van basis- en voortgezet onderwijs tot mbo – vorm geven aan het thema hoop,” zegt Bjorn Meulendijks van Verus. “We hebben daarvoor lesmateriaal ontwikkeld, zodat docenten het thema bespreekbaar kunnen maken in hun klas. Elke week gebeuren er wel hoopvolle dingen op een school. Als we die dingen uitlichten, maken we kinderen bewust van het feit dat zij zelf hoop kunnen uitdelen in hun eigen omgeving."

Aan welke hoopvolle dingen moet ik dan denken?
“Stel, een leerling ziet heel erg tegen een toets op, omdat hij gewoon wat minder makkelijk leert dan een ander. Hoe mooi is het dan als zo’n leerling hulp krijgt van een klasgenootje, waardoor dat kind die toets toch met een voldoende kan afsluiten? Of iemand is ziek en kan langere tijd niet naar school. Dan is het geweldig als zo’n kind toch betrokken wordt bij de klas en zich niet alleen hoeft te voelen.”

Wat gaan leerlingen concreet doen tijdens de campagneperiode?
“Samen met stichting Present bieden we scholen vrijwilligersopdrachten aan. Die opdrachten variëren van het organiseren van een gezellige middag voor eenzame ouderen, tot mensen helpen met een klus in huis waar ze al jaren niet aan toekomen. Daarbij gaat het vooral om het contact tussen mensen die verder weg staan van de maatschappij en jonge kinderen en pubers. Zo willen we kinderen letterlijk hoop laten doorgeven. Ook kunnen leerlingen van het voortgezet onderwijs en het MBO meedoen aan de Martin Luther King schrijfwedstrijd, die wordt georganiseerd door de Vrije Universiteit Amsterdam. Hierbij kunnen ze hun eigen hoopvolle droom verwoorden in een speech.”

Wat gaat er op 6 juni gebeuren?
“Op 6 juni dagen we klassen uit om een Hoop-ovatie te brengen in de omgeving van de school. Voorafgaand bedenken klassen wie in hun directe omgeving een hoopvol applaus kan gebruiken. Een supervrijwilliger, een lokale held, de burgemeester of een zieke oma. Om 12.00 uur verzamelt de school zich bij deze persoon of op een geschikte locatie en zorgt voor een daverend applaus.
Ook kunnen leerlingen via onze kaartenactie een bemoedigend kaartje sturen naar iemand die dat goed kan gebruiken. Het leuke is: er zijn nu al 12.000 van deze kaarten besteld.”

Dag van de Hoop

Als initiatiefnemer van de Dag van de Hoop werkt Verus samen met de PKN, de Evangelische Omroep, Stichting Present en de Vrije Universiteit Amsterdam.
Lees meer op Ikhebhoop.nl.

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons