Witte mensen zijn als witte engelen

Blog van Annemarie van Heijningen

Laatst hadden we een vluchteling te gast. Laila, een sympathieke Pakistaanse jongedame. Een klein kwartier na aankomst kreeg ze, met dank aan een van ons, een vol glas rode wijn over haar mooie, feestelijke jurkje gegooid.

Zo intens beschamend dat je in eerste instantie denkt dat er maar twee oplossingen voor zijn: de wederkomst van Jezus Christus of je eigen plotselinge dood. De enige die zich niet druk maakte om deze totale catastrofe was Laila zelf. Ze putte zich uit in geruststellingen en redde beminnelijk de sfeer. Daarmee had ze mijn hart gestolen. We aten en sjoelden. We babbelden met gebaren. En ondanks de door mij hartgrondig verfoeide taalbarrière werden we het een en ander van elkaar gewaar.

Laila moest vijf jaar geleden noodgedwongen afscheid nemen van haar familie (iets met de beruchte blasfemiewet) en zocht haar heil in Nederland. Haar bezorgde moeder fluisterde haar vlak voor vertrek in het oor: ‘Don’t worry, my love. White people are like white angels die voor je zullen zorgen en van je zullen houden.’ Witte mensen zijn als witte engelen. Ach Heer, haar dochter kwam in een vergeten uithoek van ons land te wonen, te midden van Wildersstemmers en amokmakers. Van ‘azc, weg ermee’ tot aangeschoten jongeren die vernielingen aanrichten. Geen engelen voor haar in die eerste jaren. Ze durfde het azc nauwelijks te verlaten, uit angst dat haar iets zou worden aangedaan. Zo werd ze in Nederland beknot in haar vrijheid, net als in Pakistan, alleen dan zonder haar familie in de buurt.

Een sterke vrouw, die Laila. Ze heeft zich er dapper doorheen geslagen. Naarmate ze meer integreerde, kwam ze die engelen toch nog tegen. Ze bestaan namelijk wel. Alleen eeuwig zonde dat ze er zo lang op moest wachten. Ongetwijfeld is er bij jou in de buurt ook iemand die uitkijkt naar een engel. Wat houdt je tegen een hemelbode te zijn?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons