Willem-Alexander viert Koningsdag 2019 in Amersfoort

Bezoek Oranjes aan 'Keistad' rechtstreeks en in samenvatting op tv

in Mediatips
Koningsdag 2019 in Amersfoort

Het is vandaag Koningsdag! Amersfoort is de plaats waar koning Willem-Alexander zijn 52e verjaardag viert, samen met koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Ariane en Alexia. Rond 11.00 uur begint het koninklijke gezelschap aan een tocht door de stad. Onderweg krijgen de royals een programma voorgeschoteld met veel muziek, theater en sport.

Dit jaar heeft de koning Amersfoort uitgekozen om er zijn 52ste verjaardag te vieren. De tocht van het koninklijk gezelschap begint rond 11.00 uur bij het ruim 500 jaar oude voormalige klooster De Mariënhof en eindigt twee uur later bij het Eemhuis, met een feestelijke show. In Amersfoort staan tijdens Koningsdag 2019 muzikale optredens van Wudstik, Maria Fiselier, Ginger en vele anderen op het programma. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Máxima en Amalia op Koningsdag
Kroonprinses Amalia is er vandaag bij in de 'Keistad'.

Ook kunstenaars en sporters treden op voor de Oranjes. Astrid Kersseboom presenteert de rechtstreekse NOS-uitzending, terwijl Dionne Stax en Martijn Bink verslag doen vanaf verschillende plaatsen langs de route.

Hoogtepunten van Koningsdag

Wie 's ochtends over de vrijmarkt loopt en hierdoor de rechtsteekse tv-uitzending mist, kan 's avonds kijken naar een samenvatting van deze feestelijke dag. Daarin neemt Winfried Baijens de kijker vanuit een cafétuin in het centrum van Amersfoort mee terug naar de hoogtepunten van de dag.

Wie maakt op deze Koningsdag de mooiste selfie met een van de royals langs de route?

In de avonduitzending praat Winfried na met artiesten die hebben opgetreden. Verder wordt in deze uitzending bekendgemaakt wie de mooiste selfie langs de route met de koninklijke familie heeft gemaakt.

'Blauw Bloed' is ook jarig

Royaltyverslaggever Jeroen Snel presenteert op Koningsdag een speciale aflevering van Blauw Bloed (EO). Het royaltymagazine is jarig, net als de koning. Al vijftien jaar mag het programma zich in een grote schare fans verheugen. Jeroen, die zelf in Amersfoort woont, en zijn collega Tirza van der Graaf spreken met mensen die een leuk moment hebben meegemaakt met een van de royals. Wie heeft er op Koningsdag een bijzondere ontmoeting gehad met Máxima, Willem-Alexander of een van de prinsessen? 

's Avonds komt het Koningsdagconcert vanuit Theater Flint in Amersfoort. Hier treedt onder andere het ZO! Gospel Choir op, net als Cappella Amsterdam, het Nationaal Jeugdkoor en verschillende koren uit de regio. Daarnaast zingen Henk Neven, Robert Holl, Gershwin Bonevacia, Claron McFadden, Nora Fischer, Paul de Munnik en de Syrische zussen Jawa en Shaza Manla. 

Koningsdag 2019 op tv

Koningsdag 2019
10.50 uur, NPO 1 (rechtstreeks verslag) 
19.05 uur, NPO 1 (samenvatting)

Blauw Bloed: special over Koningsdag
20.20 uur, NPO 2

Het Koningsdagconcert 2019
21.00 uur, NPO 2

Beeld: ANP/Patrick van Katwijk

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons