Vermoorde pater Frans van der Lugt geëerd met animatiefilm

‘Wees alsjeblieft niet boos op mijn moordenaar’

in Christelijk Nieuws
Frans van der Lugt

Op 7 april 2019 is het vijf jaar geleden dat de Nederlandse jezuïet Frans van der Lugt werd vermoord in de Syrische stad Homs. Om de pater te eren, maakten jezuïeten uit Nederland en Vlaanderen een animatiefilm over hem.

“Twee kogels. Twee. In mijn hoofd. Het is 7 april 2014. Iemand bonsde op de deur van ons klooster in Homs. De honger maakte mijn blik wazig. Er stond een vreemdeling, dat zag ik. Duizelig stak ik mijn hand naar hem uit. Een vonk hoop laaide op. Had hij eten? Wie was deze man? Waar kwam hij ineens vandaan?”

Wereldnieuws

Zo begint de animatiefilm over Frans van der Lugt, de Nederlandse jezuïet die bijna vijftig jaar in Syrië woonde. Op de vroege ochtend van 7 april is hij – een paar dagen voor zijn 76e verjaardag – door een onbekende neergeschoten. Zijn moord werd wereldnieuws.

In de film neemt Van der Lugt voor een laatste keer het woord. De fictieve stem van de pater blikt terug op zijn abrupte levenseinde – zijn monoloog is gebaseerd op verschillende teksten en videoboodschappen die hij voor zijn dood verspreidde. Zo doet hij een klemmende oproep aan ieder mens om haat nooit het laatste woord te geven, maar om te vechten voor liefde. “Tot mijn laatste zucht hoopte ik dat de haat, de strijd en de pijn zouden stoppen.”

Homs: maandenlange omsingeling

Pater Frans woonde in het belegerde deel van de Syrische stad Homs. Tijdens de belegering had hij ervoor gekozen bij de laatste bewoners te blijven en de stad niet te verlaten. Terwijl de bommen insloegen, stierven om hem heen mensen van de honger. Wat begon als een belegering van hooguit enkele dagen, eindigde in een maandenlange omsingeling.

In de maanden voor zijn dood riep Frans van der Lugt daarom de internationale gemeenschap op een einde te maken aan de oorlog en voedsel te sturen. Zijn indringende videoboodschappen werden wereldwijd vertoond in vele journaals. Zijn brute dood kwam als een schok. Enkele dagen na de moord op Van der Lugt konden de inwoners van Homs onder begeleiding van de Verenigde Naties de belegerde wijk verlaten.

Hoop

In de animatiefilm klampt jezuïet Van der Lugt zich vast aan de hoop, ondanks zijn eigen dood. “Alsof alles gestopt is. En toch gaat het door. Ja, het gaat door.” Dat is zijn rotsvaste overtuiging. Want: “Het is de liefde die doorgaat. Niemand hoeft bij de pakken neer te zitten”.

Vijf jaar later

Vijf jaar na de dood van pater Frans wonen er opnieuw jezuïeten in Homs. In het huis waar Van der Lugt is vermoord en werd begraven, wonen momenteel vier jezuïeten. Veel mensen komen er bidden bij zijn graf. Hoewel de straten en de gebouwen rondom het jezuïetenhuis ernstig beschadigd zijn, organiseren de jezuïeten huiswerkklassen en maken honderden jongeren en volwassenen gebruik van de kerk.

Podcast over Frans van der Lugt

De Nederlandse jezuïet Jan Stuyt maakte een podcastretraite over Frans van der Lugt. In deze tiendelige audioretraite leert pater Frans je op een speciale manier te luisteren naar verschillende bijbelverhalen. Wat zeggen ze ons? Waar raken ze ons hart, of trappen ze op onze ziel? 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons