Theoloog in het Nieuwsforum: Bert Jan Lietaert Peerbolte

Langs de Lijn En Omstreken, vrijdag, 20.30 uur, NPO Radio 1

Bert Jan Lietaert Peerbolte

Bert Jan Lietaert Peerbolte is vanavond te gast in het Nieuwsforum van Langs de Lijn En Omstreken (EO/NOS). Wat vindt hij van de ophef rond oud-vicepresident Joe Biden of de kabinetsplannen voor een CO2-heffing? Onder leiding van Margje Fikse en Tom van 't Hek gaat de theoloog in debat met schrijver Marianne Zwagerman en communicatieadviseur Julia Wouters.

Bert Jan is hoogleraar Nieuwe Testament aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Samen met collega Paul van Geest werkt hij aan een encyclopedie over de ontstaansgeschiedenis van het christendom. Een flinke klus, waar het duo nog zo'n drie jaar mee bezig zal zijn. Toch maakt Bert Jan graag tijd om aan te schuiven in het Nieuwsforum van Lang de Lijn en Omstreken. "De academische wereld lijkt soms wel een ivoren toren, waarin alles nog het meest om de theologie zou draaien. Maar dat beeld klopt niet," vindt de hoogleraar, die graag met mensen buiten die wereld spreekt. "De andere gasten, elk met hun eigen achtergrond, belichten vaak een interessante, voor mij onbekende kant van de zaak. Natuurlijk heb ik mijn mening over de onderwerpen die we bespreken, maar ik leer ook veel van hen." 

'Bijbel is literatuur'

Over de Bijbel, die Bert Jan al heel lang bestudeert, is hij in de loop van de jaren anders gaan denken. Hij ziet de Bijbel als literatuur. “In onze traditie is het gebruikelijk om naar de Bijbel te kijken als een geschiedenisboek," legt hij uit. "Nu vertelt de Bijbel wel degelijk over historische mensen en gebeurtenissen, maar altijd in de vorm van literatuur. Je kunt niet bij die geschiedenis komen zonder de verhalen. Verhalen die mensen tot op de dag van vandaag aanraken, inspireren en stimuleren.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Het verhaal uit het Johannesevangelie over de overspelige vrouw die bij Jezus wordt gebracht. Dit is mijn favoriete verhaal, hoewel uit bestudering van de handschriften blijkt dat het later is toegevoegd. Het is me heel dierbaar omdat het deze belangrijke boodschap van Jezus zo treffend weergeeft: ‘Oordeel niet, want je zult eerst zelf geoordeeld worden.'"

Wie is Bert Jan Lietaert Peerbolte?

• 55 jaar.
• Studeerde theologie in Groningen en in Leiden, waar hij in 1995 promoveerde.
• Werkte op de universiteiten van Utrecht en Kampen en op Yale (VS).
• Sinds 2008 hoogleraar Nieuwe Testament aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
• Werkt met Paul van Geest aan de Brill Encyclopedia of Early Christianity.
• Sinds 2014 voorzitter van de Nederlandse Onderzoeksschool voor Theologie en Religiewetenschap (NOSTER).
• Lid van het Nieuwsforum van Langs de Lijn En Omstreken (EO/NOS) op NPO Radio 1.

Wat is de lekkerste filemuziek?
“Ik sta nooit in de file, want ik heb mijn auto tien jaar geleden de deur uit gedaan. Amsterdam is vanuit mijn woonplaats Den Haag beter per trein te bereiken. Ik luister wel graag naar muziek, maar dan in de trein. Voor mij geldt: geen dag zonder Bach. Elke maand wordt bij ons in de dienst een Bachcantate uitgevoerd. In die setting raakt de muziek me recht in het hart, meer dan in een concertzaal.”

Welk moment in je leven wil je opnieuw beleven?
“De tijd waarin ik parttime werkte om een dag in de week voor mijn twee kinderen te zorgen. Dan deden we gezellig samen boodschappen voor het avondeten. Nu ze 27 en 24 jaar zijn, denk ik daar nog regelmatig aan terug. Destijds zei iedereen: ‘Geniet er maar van, het is zo voorbij!’ Intussen weet ik dat dit echt waar is.”

Het verhaal over de overspelige vrouw geeft Jezus' boodschap treffend weer: 'Oordeel niet'

Wat neem je mee als je huis in brand staat?
“Ik ben niet zo aan spullen gehecht, maar wel aan mijn familiegeschiedenis. Een galerijtje met onvervangbare foto’s van mijn voorouders zou ik zeker meenemen. Ik stam af van hugenoten die vanwege hun geloof moesten vluchten. Uiteindelijk belandde de familie in Den Haag, waar ik nu zelf ook woon en de Kloosterkerk bezoek. Mijn familie, Den Haag en de theologie zijn nauw met elkaar verbonden.”

Stel, je mag een feest organiseren. Hoe ziet dat eruit?
“Is het budget onbeperkt? Ik denk aan een feest met veel dierbare familieleden en vrienden, lekker eten en lekkere Italiaanse wijn. Er speelt een goede band, waarin ik in de loop van de avond zelf ga meespelen op mijn klarinet. Ik luister dan wel graag naar Bach, zelf speel ik jazz. Als ik weer wat meer tijd heb, wil ik graag in een dixielandorkest spelen.”

Langs de Lijn En Omstreken

Maandag t/m vrijdag, 20.30 uur, NPO Radio 1

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons