Theoloog des Vaderlands Stefan Paas te gast in 'Onderweg'

'Ik wil ooit nog eens een podcast wijden aan de klimaatdiscussie'

in Mediatips

Theoloog des Vaderlands worden hoefde van Stefan Paas niet zo. Toch aanvaardde hij de benoeming en beschouwt hij het als een eer. Hij vertelt erover in het EO-radioprogramma Onderweg.

Het heeft een aantal jaar geduurd voordat Stefan Paas bereid was als gast achter de microfoon van Onderweg plaats te nemen. “Wat heeft je ertoe gebracht om dat nu wel te doen?” vraagt presentator Elsbeth Gruteke hem. “Ik was niet zo gewend iets van mijzelf te laten zien, en nog steeds voel ik wel enige weerzin. Ik ben wat meer georiënteerd op ideeën dan op mensen,” antwoordt hij. Zijn benoeming als Theoloog des Vaderlands, inmiddels een halfjaar geleden, gaf de doorslag.

Niet zomaar Theoloog des Vaderlands

Dat hij Theoloog des Vaderlands is, beschouwt Paas als een eer. Toch was het voor hem geen uitgemaakte zaak dat hij die benoeming ook zou aanvaarden. “Het had ook de andere kant uit kunnen vallen. In dat geval was ik verkozen en had ik kunnen zeggen: nee, laat maar.” Mijn eerste gedachte was: o help, ze komen nu bij mij… Ik heb er even over na moeten denken en heb advies gevraagd van mijn werkgevers, familie en van mensen van wie ik het advies op prijs stel.”

Podcast klimaatdiscussie

Sinds kort draait Paas als vaste gast mee met De ongelofelijke podcast. Daarin voert hij samen met journalist David Boogerd verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. “Daarnaast ben ik met een project bezig om, aan de hand van actuele onderwerpen, de Bijbel wat meer onder de aandacht van het Nederlandse volk te brengen. Denk aan het populisme vandaag de dag. Daar zit een heel apocalyptisch wereldbeeld achter en dat wordt onderbelicht. Ook wil ik weleens een podcast wijden aan de klimaatdiscussie. Klimaat is een onderwerp dat veel mensen bezighoudt, en dat ook religieuze dimensies heeft.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons