The Passion als ode aan het leven

Paasevenement vraagt aandacht voor eenzaamheid

Het Maartensgat in Dordrecht staat afgeladen vol als verteller Martijn Krabbé de kijkers begroet: “We zijn in Dordrecht, welkom bij The Passion 2019!” De pijn van diepe eenzaamheid loopt als een rode draad door deze negende editie van The Passion heen.

Het koor zet in: ‘Jij bent niet alleen; als het leven je te zwaar wordt, ben ik er altijd.’ Tijdens de vertolking van het lijdensverhaal worstelen beurtelings Petrus (Paul Sinha), Maria, Judas (Lucas Hamming) en Jezus met de weg die ze gaan. En zij niet alleen. “In Dordrecht ervaart de helft van de volwassenen eenzaamheid,” zegt de verteller.

‘Besef dat je bruggen bouwt, zolang je maar van iemand houdt,’ zingt Jezus-vertolker Edwin Jonker. Per waterbus vaart hij met zijn discipelen Dordrecht binnen, het Jeruzalem van vanavond.

Processie

Ondertussen lopen duizend mensen achter het grote, verlichte kruis aan. Ze zijn op weg naar het plein waar The Passion wordt opgevoerd. Voor veel mensen is het meelopen in de processie een statement van hun geloof. Sommigen vertellen over de eenzaamheid die zij in hun leven ervaren: “Ik had een pittige periode, waarin ik me heel erg alleen voelde. Deze avond is voor mij een soort afsluiting,” vertelt een jonge vrouw.

Proost op het leven

Terwijl Jezus bij de ijsbaan een jongetje schaatsen onderbindt, leert hij zijn discipelen een les: “Wat je voor de minst belangrijke mensen doet, dat doe je voor mij. En voor God, die mij gestuurd heeft.” Jezus weet dat hij binnenkort zijn discipelen zal moeten achterlaten. Terwijl hij brood deelt en wijn inschenkt, klinkt het: ‘Proost op het leven, treur niet om mij’.

Eenzaam

Edsilia Rombley is zichtbaar geraakt als ze Jezus’ moeder Maria een stem geeft: ‘Recht uit mijn hart zo lang ik leef, recht uit mijn hart omdat ik geef om jou en wie je voor me bent, ik mis je elk moment.’ Petrus heeft nog maar net tegen Jezus gezegd dat hij hem nooit in de steek zal laten, als Jezus in de boeien wordt geslagen en in de politieboot in de nacht verdwijnt. Petrus slaat op de vlucht en ontkent dat hij Jezus kent. Jezus is alleen.

Als Jezus voor Pilatus (Porgy Franssen) staat, volgt een intense wisselzang tussen Judas, Jezus en Petrus. ‘Ik wil alles proberen, maar het lukt niet alleen.’ Judas en Petrus lijken de wanhoop nabij. Pilatus wast zijn handen in onschuld en Jezus weet welk lot hem wacht.

Lege kamers vol gemis

Indrukwekkend zijn de beelden van de grote mensenmassa die ziet hoe het verlichte kruis door het historische decor van Dordrecht steeds dichter naar het podium gedragen wordt. De woordeloze scène drukt precies uit waar het vanavond om gaat: het loodzware kruis is alleen niet te dragen, maar samen lukt het.

“Mijn God, waarom heeft U mij verlaten?” Jezus is op het moeilijkste moment van zijn leven alleen. Hij moet het wél alleen doen. Nadat hij is gestorven zingt Maria: ‘Alles wat er nu nog van jou over is, zijn lege kamers vol gemis.’

Als je goed kijkt, zie je dat Jezus er nog steeds is

Niemand hoeft alleen te zijn

De verteller sluit af: “Jezus was er toen en als je goed kijkt zie je dat Hij er nog steeds is. We zien iets van Hem door oog voor elkaar te hebben, een hand uit te steken naar een ander, tijd te nemen voor mensen die anders zijn dan jij. Zodat niemand alleen hoeft te zijn.”

De camera zwaait omhoog, Jezus staat boven op de kerktoren en zingt: ‘Jij bent niet alleen; als het leven je te zwaar wordt, ben ik er altijd.’ In de mensenmassa staat een jongen intens te huilen. Slaat iemand vanavond een arm om hem heen?
Je bent niet alleen, proost op het leven. 

Beeld: EO/Willem Jan de Bruin

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons