Suse van Kleef over de Brexit: 'Britten altijd eilandvolk gebleven'

'Politici gaven Europa jarenlang van alles de schuld'

De Britse premier May en de Europese Unie zijn het eens over een nieuwe datum voor de Brexit. De Britten kregen na lang overleg tot 31 oktober om de EU te verlaten. Correspondent Suse van Kleef doet vanuit Londen al drie jaar verslag van de Brexit-perikelen. 

Drie jaar geleden gaf Suse van Kleef haar vaste baan bij de NOS op om freelance correspondent in Groot-Brittannië te worden. Een spannende beslissing, want zou de actualiteit iedere maand voldoende werk opleveren? Dat kwam helemaal goed: “Kort nadat ik me in Londen had gevestigd, stak er een ‘Brexit-storm’ op die niet meer is gaan liggen.”

'Europa als buitenwereld'

Het huwelijk tussen Europa en de Britten is nooit heel gelukkig geweest. "De Britten zijn in 1973 om economische redenen lid geworden van de toenmalige EEG. Ze zijn altijd een ‘eilandvolk’ gebleven, dat Europa als de buitenwereld ziet. Dat gevoel is versterkt doordat Britse politici Europa jarenlang van elk probleem de schuld gaven. Als je dat maar vaak genoeg hoort, blijft het hangen.”

Wie is Suse van Kleef?

• 32 jaar.
• Woont in Londen.
• Studeerde journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.
• Werkte vanaf 2012 bij de NOS, als redacteur, verslaggever en eindredacteur.
• Sinds januari 2016 correspondent Groot-Brittannië voor onder meer NOS en AD.

Zou je jezelf anglofiel noemen?
“Nee, want dan zou ik in dit volk op-gaan. Om als correspondent mijn werk te kunnen doen, moet ik wat meer afstand houden. Maar ik voel zeker liefde voor de Britten en hun land, dat op cultureel en sportief gebied veel te bieden heeft. Britten kunnen zichzelf heerlijk relativeren met hun droge humor, en hun beleefdheid bevalt me goed. Zelfs als ze urenlang op een trein hebben gewacht, vormen ze een keurige rij.”

Wat wilde je als kind worden?
“Ik wilde voetballer of journalist worden. Het een is wat beter gelukt dan het ander. Ik speelde in Oranje onder 19, toen ik mijn kruisbanden scheurde. Voor mij was die blessure reden om met sport te stoppen. Toen werd ik journalist, hoewel ik daar eerst nog over twijfelde, omdat veel mensen in mijn familie dat al zijn. Uiteindelijk valt de appel niet ver van de boom en vind ik het nu een heel mooi beroep.”

Wie is in jouw vak de beste?
“Ik kijk graag naar Laura Kuenssberg van de BBC en Faisal Islam van Sky News. Politieke verslaggevers die dankzij een uitstekend netwerk goed geïnformeerd voor de camera staan en vaak met mooie scoops komen. In Nederland vind ik Eva Jinek heel goed, omdat ze zware en lichte onderwerpen knap weet te combineren in haar talkshow.”

‘Ik waardeer de Britse beleefdheid; mensen staan hier tenminste netjes in de rij’

Ben je gedoopt?
“Nee, al heeft mijn familie wel een kerkelijk verleden. Zo was mijn opa bisschop. Zelf heb ik geen christelijke opvoeding gehad, behalve in culturele zin. We lazen uit de kinderbijbel en ik leerde wat de christelijke feestdagen inhielden. Religie vind ik een lastig onderwerp, omdat extremisten het aangrijpen om akelige daden te plegen. Aan de andere kant kan het mooi zijn als mensen zich door hun geloof gesteund voelen.”

Welke vraag zou elk mens zichzelf moeten stellen?
“Ben ik ontvankelijk? Als in: sta ik open voor andere mensen, denkbeelden en leefstijlen? En luister ik goed genoeg? Een open geest vind ik belangrijk: zowel in mijn vak als privé. Als we ons dat allemaal als doel zouden stellen, zou de wereld er een stuk gezelliger uitzien.”

Welk historisch moment had je graag meegemaakt?
“De oerknal. Zodat we voor eens en voor altijd weten wat daar precies gebeurd is, en dat daar geen discussie meer over is.”

Beeld: NOS/Stefan Heijdendael

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons