Radio- en tv-programma's rondom Pasen

'Niet de dood heeft het laatste woord, maar Jezus!'

Het is bijna Pasen. Naast The Passion staat de EO ook in diverse andere programma’s stil bij het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. Wat betekent zijn overwinning op de dood voor ons? Op paasmorgen begroeten christenen elkaar met de woorden: ‘De Heer is waarlijk opgestaan!’

Kerkdienst over Pasen: 'Een nieuw begin'

Op eerste paasdag zendt de EO een kerkdienst uit vanuit Leeuwarden. In het Korpsgebouw van het Leger des Heils spreekt majoor Bert Meijbert over het thema: ‘Een nieuw begin’. Het muziekkorps en het muzikaal ensemble van het Leger des Heilskorps Leeuwarden werken mee aan deze dienst in het teken van Pasen, net als zangeres Jetty Postma.

Kerkdienst ‘Een nieuw begin': zondag 21 april, 9.30 uur, NPO 2

Speciale edities 'Nederland Zingt' en 'De Kapel'

Op eerste paasdag is – vanwege de paaskerkdienst – geen uitzending van Nederland Zingt of De Kapel. Op andere dagen rond Pasen juist wel:

Vrijdag 19 april

• Nederland Zingt op Goede Vrijdag (9.25 uur, NPO 2)
  ‘O hoofd vol bloed en wonden’: de liederen die we zingen, brengen de kruisiging van Jezus dichtbij en vertolken onze dankbaarheid.

• De Kapel (10.05 uur, NPO 2)
  “Sommige Bijbelverhalen klinken ons wel heel bekend in de oren. Maar juist Jezus’ dood moet ons blijven raken,” vindt ds. Mirjam Kollenstaart.

Zaterdag 20 april

• Nederland Zingt (18.55 uur, NPO 2)
  In de Grote Kerk in Apeldoorn zingen we over de lijdenstijd, samen met Tin Speransa en het Bovenkerk Kamerkoor Veni Sancte Spiritus.

Maandag 22 april

• Nederland Zingt op Tweede Paasdag (9.15 uur, NPO 2)
  Jezus is opgestaan; wat een wonder! Op tweede paasdag zingen we paasliederen om te vieren dat Hij de dood heeft overwonnen.

• De Kapel (9.55 uur, NPO 2)
  “Wat heb je nodig om Pasen echt te begrijpen?” Evangelist Jurjen ten Brinke staat hierbij stil in zijn meditatie.

'Het Vermoeden' met Joke Verweerd

Joke Verweerd in Het Vermoeden

‘Vertrouwen op paasmorgen’

De paasgast in Het Vermoeden is Joke Verweerd. Presentator Hella van der Wijst interviewt de schrijfster over het verlies van haar echtgenoot, nu twee jaar geleden. Ze schreef er het boek Troostpleister over, waarin ze verwoordt wat het betekent om een geliefd mens los te laten en hoe rauw rouw is.

“Pleisters verzamelen betekent mooie momenten in het leven in een gouden lijstje zetten. Dat ene ding dat toen zo goed was vast apart zetten.” Joke probeert naar haar verdriet te kijken als een vriend. “Dat verdriet heb ik, omdat ik zo veel heb liefgehad. Ik ben dankbaar dat ik het beste van mijzelf heb kunnen geven. Ik heb mijn man Fred moeten loslaten, maar zal altijd met hem verbonden blijven. Dat maakt dat ik ook deze paasmorgen weer verheugd mag zijn en met vertrouwen de toekomst tegemoet zie.”
 
Het Vermoeden : zondag 21 april, 10.30 uur, NPO 2

Musica Religiosa

Het verdriet van Jezus’ vrienden

“Voor ons – christenen die leven na Pasen – is Stille Zaterdag een vreemde dag,” zegt Gerja Wolf, presentator van Musica Religiosa. “We proberen ons in te denken hoe het moet zijn geweest voor Jezus’ vrienden. Dit was de eerste dag na Zijn sterven. Ze zullen intens verdrietig zijn geweest. Het nummer ‘Cruci- fixus’ van Anúna helpt de luisteraar zich te verplaatsen in de vragen en de leegte.”

Musica Religiosa: zaterdag 20 april, 23.00 uur, NPO Radio 5

EO Live

'Was Jezus' marteldood echt nodig?'

Wie de speelfilm The Passion of the Christ van regisseur Mel Gibson ooit gezien heeft, weet dat de kruisiging van Jezus een gruwelijk tafereel geweest moet zijn. Toch noemen christenen de dag dat hun grote voorbeeld een marteldood stierf: ‘Goede Vrijdag’. Maar wat was er goed aan deze dag? Kon de redding van mensen niet op een andere manier geregeld worden? Schrijver en theoloog Reinier Sonneveld dacht veel over dit soort vragen na. In de weken voor Goede Vrijdag en Pasen behandelt hij iedere zaterdag in EO Live een vraag die betrekking heeft op Goede Vrijdag en Pasen. Op Stille Zaterdag sluit hij deze reeks af.

EO Live: zaterdag 20 april, 19.00 uur, NPO Radio 5 

Zin, zout en zegen

'Op het kerkhof besefte ik dat ik iets miste'

Rondom de PKN-kerk in het Friese Wijnjewoude, ligt een kerkhof. Hier kwam Illand Jan Brouwer tot een schokkende ontdekking. “Ik miste een stuk mens-zijn,” vertelt hij in Zin, Zout en Zegen aan presentator Yvonne Sprunken. Illand vertelt over een moeilijke periode in zijn leven, waarin hij zichzelf niet was. Hij stopte met zijn studie en dacht er serieus over om het geloof waarin hij was opgevoed, achter zich te laten. Totdat de woorden van het lied ‘Til mij op’ bij hem binnenkwamen en met name de regel ‘Ik wil heel dicht bij U zijn’ hem raakte. Nu kan Illand terugblikken op zijn eigen belijdenisdienst, inmiddels een jaar geleden. Niet de dood heeft het laatste woord, maar Jezus!

Zin, Zout en Zegen: zondag 21 april, 19.00 uur, NPO Radio 5

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons