PvdA-senator Mei Li Vos te gast in 'Adieu God?'

Zondag, 23.45 uur, NPO 2

in Mediatips

Eerste Kamerlid Mei Li Vos is kritisch over het geloof dat haar ouders haar wilden meegeven. Toch gelooft ze wel in God, al vindt ze het ‘niet rationeel’. Voor haar is het een keuze, vertelt ze in Adieu God?

“Ik ben vreselijk rationeel, nieuwsgierig en heel kritisch," vertelt Mei Li Vos aan presentator Tijs van den Brink. "Rationeel heb ik geen reden om te geloven, maar geloven is niet rationeel. Als je dan ziet hoe God, Allah en Boeddha altijd door mensen misbruikt worden – dus dat mensen God naar hun evenbeeld scheppen – dan heb ik geen reden te geloven dat er ergens een God is die alles gemaakt heeft, die van je houdt; zeg maar de God die ik vanuit mijn jeugd heb meegekregen."

Troostrijke God

En toch heeft Mei Li Vos er nooit voor gekozen om niet te geloven. "Ik ben toch een hoop- en een troostzoeker, dus voor mij is het een makkelijke keuze. Blijkbaar verlang ik ernaar te geloven in die troostrijke God en ook in de gedachte dat er een idee achter alles zit. Ik heb het geloof in een troostrijke God net zo hard nodig als iemand die het veel minder getroffen heeft dan ik.”

Regels en angst

Terugkijkend vindt ze wel dat ze vroeger veel regels meekreeg over hoe je hoorde te leven, “zoals geen seks voor het huwelijk en dat soort idiote dingen”. Ze voelde zich ook altijd heel schuldig, bijvoorbeeld als ze iets deed wat niet mocht of als ze iemand niet had geholpen. "Ik was dan bang om naar de hel te gaan.” Liever houdt ze nu vast aan het geloof in de hemel. "Het leven wordt dragelijker als je mag geloven dat er een hemel is, dat mensen gelukkig zijn en ergens anders zijn."

Mei Li Vos in 'Adieu God?'

Zondag 28 april, 23.45 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons