Portret Michelle Obama in 'Door Andere Ogen'

'Ze is intimiderender dan Barack'; maandag, 20.25 uur, NPO 2

in Mediatips

Ruim twee jaar na haar vertrek uit het Witte Huis is Michelle Obama nog steeds ongekend populair. In Door Andere Ogen (MAX) een portret van de voormalige first lady, die haar levensverhaal vertelt in Becoming. Woensdag spreekt ze over haar boek in de Ziggo Dome in Amsterdam. 

Michelle groeide op in een achterstandsbuurt in Chicago, maar wist zich te ontworstelen aan de armoede. De jonge slimme vrouw werd advocate en eindigde door haar grote liefde Barack tegen wil en dank in het Witte Huis. Journalist Antoinnette Scheulderman was onder de indruk van haar persoonlijke verhaal toen ze in november vorig jaar de kans kreeg Michelle te interviewen. "Ze is een nazaat van slaven en zij staat daar in het Witte Huis, dat altijd letterlijk een wit bolwerk is geweest, en dat acht jaar lang. Je moet niet onderschatten hoe belangrijk dat was; hoeveel hoop dat bracht voor mensen die dachten dat dat nooit kon gebeuren.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Barack en Michelle Obama
Michelle Obama met dochter Malia en echtgenoot Barack.

“Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk zij was voor Barack Obama,” zegt David Maraniss in Door Andere Ogen. Hij volgt de Obama’s al jaren en schreef een biografie over Barack. "Zonder haar was hij nooit president geworden."

Zonder zijn vrouw Michelle was Barack Obama nooit president geworden

De Nederlandse jurist en journalist Michiel Vos is getrouwd met de dochter van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Het leverde hem een uniek moment op: hij mocht met zijn gezin langs bij de Obama’s. “Zij is intimiderender dan hij. Hij is cool, zij is groot lang en staat met beide benen op de grond. Met haar speel je geen spelletjes, dat merk je meteen.” Een foto waarop hij zij aan zij met Michelle en Barack ­staat, is voor Vos een blijvende herinnering aan die bijzondere dag.

Michelle Obama over 'Becoming' in Ziggo Dome

De voormalige first lady van de VS is woensdag in Amsterdam, om haar boek Becoming te promoten. Tanja Jadnanansing is er dan bij in de Ziggo Dome om haar grote voorbeeld Michelle te zien. Voor Tanja is de belangrijkste les: “Dat je ook als gekleurd mens in deze samenleving een heel goede toekomst tegemoet kan gaan, als je maar je best doet.”

Door Andere Ogen: Michelle Obama

Maandag 15 april, 20.25 uur, NPO 2 

Beeld: AFP/Ben Stansall en Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons