PKN-voorzitter Saskia van Meggelen houdt van tegendraadse theologen

‘De kern van het geloof is voor mij genade’

De synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) komt morgen en vrijdag bijeen voor haar voorjaarsvergadering. Visie sprak onlangs met PKN-voorzitter ds. Saskia van Meggelen. “De kerk is nog steeds een mannenwereld.”

Ds. Saskia van Meggelen (51) is al een jaar voorzitter van de synode van de Protestantse Kerk in Nederland. Op de vraag of ze altijd al dominee wilde worden, antwoordt ze lachend: “Ik ben een talig iemand en schreef vroeger tranentrekkende verhaaltjes over kinderen die iets moeilijks hadden meegemaakt, maar aan het einde kwam het altijd goed. Na het gymnasium koos ik voor de studie theologie, omdat ik altijd belangstelling had voor de kerk en het geloof.”

‘Ik houd van tegendraadse theologen’

Er zijn goede theologen in Nederland, vindt de synodevoorzitter, maar als ze de beste uit haar vak zou moeten kiezen, gaat ze voor theologen als Stanley Hauerwas of Samuel Wells. “Deze twee mannen zijn tegendraads en durven de tijdgeest tegen het licht te houden.”

Wat zou u doen als u baas was van de EO?
“Ik zou doorgaan met het maken van programma’s waarin religie in het gewone leven een plaats krijgt. En aangezien ik van traditionele vormen houd, zou ik ook van tijd tot tijd een goeie kerkdienst uitzenden.”

Met wie zou u weleens een dagje willen ruilen?
“Met een mannelijke predikant, omdat ik benieuwd ben of ik dan anders word benaderd. De kerk is nog steeds een mannenwereld.”

Stel, u mag een feest organiseren. Hoe ziet dat eruit?
“Als ik een feest mocht organiseren dan zouden mijn vrienden uit elke periode van mijn leven aanwezig zijn. Ik geniet van een gezellig feest met lekkere hapjes, muziek en dans. Het liefst dans ik op popmuziek, maar ik houd ook van klassiek. Ik zing in een klassiek koor."

‘Mijn vrije tijd is spaarzaam’

Verder leest de synodepreses graag en houdt ze van wandelen. “Mijn vrije tijd is zeer spaarzaam, maar ik wandel het liefst in het Mastbos bij Breda of door een rivierenlandschap.”

De vrijheid die je in Christus hebt, krijg ik nooit goed te pakken

Om welke gunst zou u Jezus willen vragen?
“De kern van het geloof is voor mij genade. Maar hoe leef je genade? Ik ben altijd een faalangstig kind geweest. Zoiets blijft in je zitten. De vrijheid die je in Christus hebt, krijg ik nooit goed te pakken. Ik weet hoe mooi het is om in de vrijheid van Christus te staan, maar het is soms meer weten dan voelen.”

Beeld: Protestantse Kerk 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons