Orgel en kruis Notre-Dame ongeschonden

Veel relikwieën gered

Het oude, enorme orgel van de Notre-Dame de Paris is ongeschonden uit de brand gekomen, meldt het ANP. Ook het altaar en het kruis hebben de brand overleefd. Tevens zijn veel van de beroemde kunstwerken en relikwieën die in de kerk stonden gered.

Een van de betrokkenen bij het beheer en onderhoud van de schatten van de wereldberoemde kathedraal, Laurent Prades, heeft tegen Franse media gezegd dat het orgel momenteel onbespeelbaar is door stof en roet, maar dat het door geen druppel bluswater is geraakt en er niets is gesmolten of verbrand. Europe1 berichtte dat het hoofdorgel van het twaalfde-eeuwse kerkgebouw "op wonderbaarlijke wijze behouden is gebleven".

Schade

Een kleiner orgel dat dagelijks werd bespeeld, is wel door bluswater aangetast. Een groot deel van de kathedraal waar werkzaamheden werden uitgevoerd, is door brand verloren gegaan. Prades neemt samen met bouwkundigen, architecten en brandweerlieden allereerst de schade aan de bouwstructuur op. De inspectie is er op gericht eventueel schade te ontdekken die onmiddellijk aandacht verdient, om te voorkomen dat de middeleeuwse kerk alsnog instort.

Geblust

De brand in de Notre-Dame in Parijs is na uren blussen onder controle gebracht. Een woordvoerder van de brandweer meldde rond 03.00 uur dat ze het vuur ,'volledig onder controle' hebben. "Het is deels geblust, er zijn resterende branden die uitgemaakt moeten worden.'' De brand brak maandag rond 19.00 uur uit en heeft een groot deel van de kathedraal verwoest. Hoe groot de schade precies is moet nog worden vastgesteld. Vooral het dak van het iconische bouwwerk moest het ontgelden. Eerder deelde de brandweer al mee dat de twee torens van de Notre-Dame gered zijn en ook de structuur van de kathedraal is behouden.

Nederland

Kerken in Nederland zijn zich over het algemeen goed bewust van de brandveiligheidseisen. Dat zegt directeur Alphons van der Voorn van kerkenverzekeraar Donatus. "Branden van zo'n omvang als die in Parijs, kennen wij in Nederland gelukkig niet." Donatus, dat ruim 80 procent van de 6000 kerkgebouwen in Nederland als klant heeft, verzekert een kerk op de herbouwwaarde. Volgens de directeur wil een klein percentage kerkgemeentes zich uit geloofsovertuiging niet verzekeren.

Beeld: ANP

Ave Maria | Gezongen bij brandende Notre-Dame

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons