'NieuwLicht': register levenloos geboren kind ook voor abortus

Maandag, 22.45 uur, NPO 2

in Mediatips
NieuwLicht Tara en Tijs

Sinds een aantal maanden is het wettelijk mogelijk om levenloos geboren kinderen in te schrijven in het bevolkingsregister, de Basisregistratie Personen (BRP). In NieuwLicht (EO) spreekt Tijs van den Brink met de 28-jarige Yara.* Zij koos voor abortus, maar kreeg spijt. Dankzij de aangepaste wet heeft zij haar kind onlangs kunnen inschrijven in haar woonplaats.

Voor zover bekend is nog niet eerder een geaborteerde foetus opgenomen in het bevolkingsregister. Bij de aanvraagprocedure en de registratie werd Yara bijgestaan door advocaat Don Ceder. Hij is afgestudeerd op het onderwerp ‘ongeboren leven’. "Wat mij betreft is Yara de eerste in het land," zegt Ceder. "Misschien ook wel van de wereld, want in heel veel landen kan dit niet; dus Nederland is daarin wel echt trendsettend.”

Hoe kijken we naar ongeboren leven?

Het kind van Yara staat nu ingeschreven als burger van de gemeente waar zij woont, als persoon. Wat betekent de inschrijving van het kind volgens de advocaat? Volgens Ceder erkent de overheid dat in geval van een abortus –  als de moeder deze laat inschrijven in het register – er officieel sprake is van het bestaan van een mens. Dat roept allerlei vragen op. Wat betekent dit voor de manier waarop we naar ongeboren leven kijken? Zien we leven onder de 24 weken ook als mensen? En hoe zit dat dan met geaborteerd leven? 

Vera Bergkamp (D66) over de wet

"Het rare is wel dat we hier te maken hebben met een foetus die is geaborteerd, die met terugwerkende kracht mens is geworden," zegt presentator Tijs van den Brink. "Daarmee zegt de wetgever eigenlijk: dit was een mens, of niet?"
In NieuwLicht reageert ook Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66), een van de initiatiefnemers van de wet. Verder gaat Tijs in de uitzending met Loes Ambrosius naar het gemeentehuis. Ze wil daar haar zoontje Robbertje laten registreren, dat zij in 1998 verloor na een zwangerschap van 23 weken.

* Yara is niet haar echte naam en ze komt in de uitzending niet herkenbaar in beeld.

NieuwLicht: de grens van ongeboren leven

Maandag 22 april, 22.45 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons