'NieuwLicht': refojongeren massaal aan de smartphone

Maandag, 22.55 uur, NPO 2

in Mediatips
NieuwLicht refojongeren smartphone

Reformatorische christenen hielden de televisie buiten de deur, maar negentig procent van hen bezit nu wel een smartphone. En daar is van alles op te vinden, nog meer dan op de televisie. Tijs van den Brink onderzoekt in NieuwLicht (EO) hoe refojongeren omgaan met de smartphone.

In reformatorische kringen wordt veel gesproken en nagedacht over de invloed van de smartphone. Het blijkt niet altijd eenvoudig om er verstandig mee om te gaan. In NieuwLicht praat Tijs van den Brink met een hoogleraar cognitieve psychologie en een onderwijsadviseur. Wat zijn de voor- en nadelen van deze telefoons? De presentator ontmoet ook ds. Van Reenen, hersteld hervormd predikant te Oldebroek, die er zelf geen heeft. Hij vindt dat de smartphone aanzet tot een oppervlakkig leven en bedreigend is voor de bezinning en concentratie. 

'Digitale detox' op refoschool

Ook de wetenschap waarschuwt voor de gevolgen van de smartphone voor concentratie en ogen. Tijs praat met Stefan van der Stigchel, hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht. Ook bezoekt Tijs de reformatorische hogeschool De Driestar in Gouda. Hier doen  studenten mee aan een 'digitale detox'. Tijs spreekt met Sjaak Jacobse, onderwijsadviseur Mediawijsheid aan deze hogeschool, over dit gewaagde experiment.

NieuwLicht: refojongeren en de smartphone

Maandag 29 april, 22.55 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons