'NieuwLicht' over gaswinning Groningen: wegen lusten op tegen lasten?

Maandag, 23.05 uur, NPO 2

in Mediatips

In Groningen veroorzaakt de winning van aardgas veel overlast door aardbevingen. In NieuwLicht (EO) vraagt presentator Tijs van den Brink zich af of de lusten van de gaswinning wel opwegen tegen de lasten. Geestelijk verzorger Melissa Dales laat Tijs haar geboortegrond zien en vertelt over de mentale bijstand die ze aardbevingsslachtoffers biedt.

Er zijn wijken waarin rijtjeshuizen plat gaan maar ook rijtjes blijven staan. Martin Franken en zijn vrouw vertrouwen het niet dat hun huis mag blijven staan terwijl het rijtje tien meter verderop plat moet. Ze zijn immers hetzelfde gefundeerd, vertellen ze in NieuwLicht aan Tijs. Peter en Monique Klok laten hun ingevallen boerderij zien en vertellen waarom de kinderen lange tijd elders sliepen. Monique zit er mentaal doorheen. Al hun geld en hun toekomst zit in dit onbewoonbare pand. De stress breekt haar op.

Jan (91) mag niet in familiehuis sterven

Tina en Jan Kuiper zijn hoogbejaard en wonen in een unit in de tuin van hun huis, een huis dat al generaties in de familie zit. Of het huis ooit hersteld kan worden of gesloopt moet worden is al maanden onduidelijk. De 91-jarige Jan wilde tot zijn dood in het familiehuis bijven wonen, maar mag hier vanwege veiligheidsredenen niet meer komen. Edith Holscher (12) treedt met haar klas op in een musical over de aardbeving. Ze wil laten zien dat kinderen in dit gebied opgroeien in onzekerheid en angst.

Mentale gevolgen aardbevingen

Orthopedagoog Elianne Zijlstra kan Tijs meer vertellen over de mentale gevolgen van de aardbevingen, omdat ze er onderzoek naar deed. Aan het eind van de uitzending heeft de presentator een wat uitgesprokener mening over de gaswinning dan aan het begin. 

'NieuwLicht' over gaswinning in Groningen

Maandag 15 april, 23.05 uur, NPO 2 

Beeld: Ruben Timman

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons