'Mijn zoon wil niet mee naar Opwekking'

Deze tips maken het voor iedereen aantrekkelijk

“Ik wil dit jaar graag naar Opwekking. Mijn man en ik laden weer helemaal op tijdens zo’n conferentie. Maar van onze drie kinderen wil de oudste van 14 eigenlijk niet mee. De jongste twee (10 en 12) staan door het voorbeeld van de oudste ook niet te springen. Ze thuislaten is geen optie, dus wat te doen?”

Mooi dat je geniet van deze dagen. Het is goed dat je van jezelf weet dat je dit soort dagen nodig hebt om spiritueel vitaal te blijven. Je bent trouwens niet de enige ouder met tieners die (in eerste instantie) geen zin hebben in dit soort christelijke megafeestjes. Ik zou het niet te snel opgeven, voor jou zijn dit soort plaatsen belangrijk om bij te tanken. Dat mag er zijn, het is goed dat kinderen dit zien en leren respecteren. Sterker nog, uiteindelijk kunnen dit soort meetings ook goed zijn voor je tiener. Veel jongeren doen hun eerste bewuste geloofservaringen op buiten de muren van de lokale kerk. Tijdens een diaconale werkvakantie, een kampweekend of een christelijke conferentie als New Wine of Opwekking.

Tips

Toch wil ik je ook wat tips meegeven:

  • Ga in gesprek en probeer te achterhalen wat de behoefte is die onder de weerstand zit. Sommige jongeren zijn gewoon geen groepsbeesten en zijn bang te verdrinken in een enorme mensenmassa. Je zou met je tiener kunnen zoeken naar een conferentie waar gewerkt wordt met small-groups in het tienerprogramma.
  • Vindt je tiener de keuze voor de conferentie onrechtvaardig? Mist hij door jouw christelijke gedoe een belangrijke voetbalwedstrijd? Moet je zoon een week vakantie in het buitenland ‘opofferen’ omdat mama naar de zomerconferentie wil? Misschien zijn daar (logistieke) oplossingen voor te bedenken.
  • Probeer je tiener te laten zien dat zo’n conferentie soms weer heel andere dingen van het geloof laat zien. Superinteressant toch, al die vlaggende mensen tijdens het zingen? Vertel dat hij daarover uiteraard zijn eigen mening mag hebben.
  • Vindt je tiener het lastig om snel nieuwe vrienden te maken? Kijk of hij een vriendje kan meenemen naar de conferentie. Samen is leuker dan alleen. Je kunt ook samen met een ander gezin – met kinderen in een vergelijkbare leeftijd – naar de conferentie gaan. Op deze manier kunnen de tieners in hun ‘vrije tijd’ rondhangen op het (tiener)terrein, een balletje trappen en samen naar een dienst gaan. Wie weet dat de conferentie met deze (nieuwe) vrienden nog best leuk kan worden.
  • Je kunt natuurlijk ook nog andere troefkaarten inzetten. Ga eens kijken of er naast die christelijke diensten andere leuke dingen te doen zijn. Is er een voetbalkooi of zwembad? Nog beter, is er een pretpark naast het conferentieterrein? Bestaat de mogelijkheid dat je tiener een dagje van de conferentie mag skippen in ruil voor een paar ritjes in een achtbaan?
  • Je kunt ook nog aan ordinaire ruilhandel doen met je kinderen. Willen zij al heel lang naar een pretpark, maar heb jij daar geen zin in? Tijd om toe te geven: jij naar het pretpark, zij naar de conferentie!
  • Als meerdere dagen gaan echt te veel ruzie veroorzaakt, kun je ervoor kiezen een dagje te gaan. Elk nadeel heeft zijn voordeel, want die akelige festivaldouches blijven je dan bespaard. Kortom, het is misschien beter dan niets. Laat je kinderen een dagje bij iemand achter en maak er een quality-uitje van met je echtgenoot.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons