Luistertip: ‘De Ongelooflijke Podcast’

Over de relevantie van geloof in seculariserende samenleving

in Mediatips
de ongelooflijke podcast

Secularisatie is een van de meest ingrijpende sociale ontwikkelingen van de afgelopen decennia. In De Ongelooflijke Podcast (EO) onderzoekt David Boogerd – samen met ‘Theoloog des Vaderlands’ Stefan Paas – wat het voor onze samenleving betekent als religie meer en meer afneemt.

“We leven in een fascinerende tijd,” vindt Boogerd. “Voor het eerst zijn er meer niet-gelovigen dan gelovigen. Wat zijn daarvan de gevolgen voor onze samenleving, voor mijzelf als christen en voor de kerk?” De Ongelooflijke Podcast wordt gemaakt vanuit christelijk perspectief: “Ik wil laten zien dat het christelijk geloof nog steeds relevant is. Dat betekent overigens niet dat we in onze eigen cocon blijven. We kiezen juist voor het publieke debat en gaan in gesprek met christenen en atheïsten.”

Arjen Lubach

De nieuwbakken podcast-presentator trapt De Ongelooflijke Podcast af met een bekende gast: cabaretier en presentator Arjen Lubach. Lubach geloofde een substantieel deel van zijn leven dat er een God was. Inmiddels heeft hij zich daarvan afgekeerd. “Ik wil niet naar een religie-loos bestaan,” legt Lubach uit. “Ik wil alleen dat het uit de openbare ruimte gaat, dat de indoctrinatie met kinderen verdwijnt en dat de bemoeienis met andere mensen weggaat.” 

Wat de gevolgen zullen zijn als de secularisatie doorzet? Lubach weet het wel: “Je sluit in ieder geval de deur voor het toelaten van dingen die je niet kunt bewijzen. Dan wordt het een zuivere discussie: ‘Wat zijn mensenrechten?’ en ‘Wat doen we met de verhouding tussen man en vrouw?’ Maar het lijkt me ook een heel saaie wereld.”

Brede kennis en scherpe opinies


Theoloog des Vaderlands Stefan Paas is volgens Boogerd “een van de scherpste denkers over religie van dit moment”. Hij geeft als vaste gast verdieping en duiding bij verschillende thema’s. Boogerd: “Paas kan als geen ander religie en theologie vertalen naar het publieke debat. Dat bewijst hij dagelijks op Twitter. Hij verbindt zijn brede kennis met scherpe opinies en interessante weetjes.”

Podcast beluisteren

De Ongelooflijke Podcast is te beluisteren via: iTunesThe Podcast App en de website van NPO Radio 1. Eens in de twee weken verschijnt een nieuwe aflevering.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons