Joke verloor drie kinderen en haar man

‘Ik mis je’, zondag 9.00 uur, NPO 2

in Mediatips

‘Wachtend op de grote morgen’, staat er op de grafsteen van Henk Keppel. Maar wie goed kijkt, ziet nog iets: onderaan de steen staan drie kruisjes, met daarbij de tekst: ‘Met onze kindjes’. Ze staan symbool voor de drie overleden kinderen van Henk en zijn vrouw Joke. Zondagochtend vertelt Joke haar verhaal in 'Ik mis je'.

Zes kinderen kregen Henk en Joke, nadat ze in 1960 waren getrouwd. Maar hun eerste kindje werd levenloos geboren. Joke was toen 22 en intens verdrietig. Hulp was er in die tijd nauwelijks; Henk en Jokes vader, die dominee was, hebben het kindje samen begraven.
Na twee gezonde kinderen raakte Joke weer zwanger. Maar ook deze keer ging het mis: hun zoon werd met zes maanden geboren. “Hij heeft 27 uur geleefd.”
Als er daarna weer een kindje levenloos geboren wordt, wordt het te veel voor Joke. “Ik was boos op God, omdat ik het niet begrijpen kon. Waarom drie keer? Bidden lukte niet meer, naar de kerk ging ik alleen nog voor de kinderen. Maar ik kwam er na een tijdje achter dat ik niet zonder God verder kon en wilde leven.
Op een gegeven moment zei ik tegen God: ‘Mag ik nog een keer zwanger worden?’ Dat gebeurde en gelukkig ging het ook deze keer goed.”

Dubbel verdriet

Pas jaren later konden Henk en Joke samen over hun verdriet praten. Toen merkte Joke hoeveel pijn het ook Henk had gedaan. “Het bleek dat hij dubbel verdriet had: verdriet om het verlies van de kinderen en verdriet om mij.”

Naar het stadhuis

In 2016 overleed Henk aan longemfyseem, nadat Joke hem zeven maanden lang had verzorgd. “Hij is nu bij God. Straks komt Jezus om ons op te halen, daar zie ik naar uit.”
In februari dit jaar is Joke naar het stadhuis geweest om haar twee levenloos geboren dochtertjes te registreren. “Voor ons eerste kindje hadden mijn man en ik al een naam verzonnen: Wietske. Voor het tweede durfde ik destijds geen naam te verzinnen. Dat heb ik nu alsnog gedaan: haar naam is Elsbeth.”

Ik mis je

Zondag 9.00 uur, NPO 2

Bekijk de uitzending.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons