Jezus verrijst uit de as

Hoopvolle tekenen na kerkbranden zoals Notre-Dame

Foto’s van het door brand aangetaste interieur van de Notre-Dame gaan de hele wereld over. Mensen spreken hun verbazing uit dat het gouden kruis voorin de kerk ongeschonden tussen de puinhopen overeind staat.

Het is inderdaad een prachtige, hoopvolle foto. Dat het eigenlijk ook wel te verklaren is, omdat goud een heel hoog smeltpunt heeft, doet daar niets aan af. Het herinnert me aan andere kerkbranden, waarbij ook na de verwoesting een wonderlijk teken van Jezus zichtbaar was.

Afbeelding Jezus bleef

Toen ik in het najaar van 2013 in Egypte was, bezocht ik de door brand verwoeste Amir Tadroskerk in El Minya. In deze regio, zo’n 250 kilometer onder hoofdstad Cairo, waren in augustus vele kerken verwoest door moslimextremisten. We liepen tussen het puin en stof van de uitgebrande kerk door. Letterlijk alles was weg, ook de voorheen rijk versierde muren waren zwartgeblakerd. Voorin de kerk was iets bijzonder te zien: bovenin de koepel had toch één afbeelding de felle brand doorstaan. Het was een schildering van Jezus, die Zijn armen zegenend uitstrekt. Ik vond het ontroerend en troostvol tegelijk.

Het is Goede Vrijdag en Pasen in een notendop

Sterker dan lijden

Toen IS was verdreven uit steden in Syrië en Irak werden vergelijkbare beelden gedeeld. Ook daar was soms een afbeelding van Jezus het enige dat van een kerkinterieur over was. Christenen geloven dat Jezus als geen ander weet hoe het is om door intens lijden te moeten gaan. Foto’s zoals die uit de Notre Dame onderstrepen: als de verwoestende kracht van het kwaad is uitgeraasd, blijkt dat Christus sterker was dan dat. Het is Goede Vrijdag en Pasen in een notendop. 

Beeld: Marco van der Straten (hoofdfoto), ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons