Jeroen Snel viert jubileumjaar

‘Ik zit tussen Máxima en Willem-Alexander in’

Amersfoort maakt zich klaar voor Koningsdag 2019. De koning komt op bezoek, dus er wordt flink uitgepakt. EO-presentator Jeroen Snel woont in de Keistad en liep onlangs met Visie alvast een stukje van de route. En omdat Blauw Bloed dit jaar vijftien jaar bestaat, is het dubbel feest. 

Het is fris, maar gelukkig breekt de zon af en toe door. Al met al is het prima weer voor een wandeling over een stukje van de koninklijke route van 27 april. We spreken af op de Varkensmarkt. Eenmaal op locatie steekt Jeroen Snel meteen van wal. “Laten we even deze kant op lopen. Hier zie je de Muurhuizen, zij vormen een stukje van de oude stadsmuur van Amersfoort. Daar komt het koninklijke gezelschap straks vandaan.”

Veiligheid

We lopen terug naar de Varkensmarkt en slaan rechtsaf, de winkelstraat in. “Dit is de Langestraat, de slagader van het centrum, maar niet zo interessant voor Koningsdag. Ze slaan dus eigenlijk direct linksaf, dit mooie oude straatje in: de Krankeledenstraat. Jammer genoeg voor de bewoners van deze pandjes: ze mogen niet thuis zijn. Dat is vanwege de veiligheid.”

Zo leuk is het dus niet als de koning op bezoek komt?
“Veiligheid gaat natuurlijk voor alles. Je hoort de middenstand ook klagen dat ze omzet missen, maar na 13.00 uur mogen ze open en hebben ze waarschijnlijk veel meer klandizie dan op een normale Koningsdag.”

Verloven ingetrokken

Het is voor de makers van Blauw Bloed “echt een hoogtepunt” dat Koningsdag dit jaar op een zaterdag valt. “Alle verloven zijn ingetrokken,” vertelt Jeroen quasi-streng. “We zijn met zo’n vijftien redacteuren en een technische ploeg de hele dag in touw. Een stagiair loopt in de stoet mee om mensen die een leuk moment hebben meegemaakt met Máxima, Willem-Alexander of een andere royal te strikken voor onze avonduitzending. Hij heeft daarvoor rechtstreeks contact met een collega op de redactie. Mijn collega Tirza van der Graaf en ik gaan van het ene persvak naar het andere en proberen zo veel mogelijk quotes binnen te halen.”

De hele stad krijgt uiteindelijk een schoonmaakbeurt

Ga je de koning nog laten weten dat dit je thuisstad is?
“Ik denk dat ik iets ga roepen als: ‘Hoe vindt u het om uw verjaardag te vieren in de mooiste stad van Nederland?’ Dan moeten er vast bellen gaan rinkelen.”

Schoonmaak

Om de hoek van de Onze Lieve Vrouwetoren, bijgenaamd de Lange Jan, spuit een gemeentewerker met een spuitwagen de stoep schoon. “Kijk, dit hoort er ook allemaal bij. De hele stad krijgt uiteindelijk een schoonmaakbeurt. We lopen nu trouwens richting het stadhuis.”

Beeld: Ruben Timman

Je maakte de aanslag tijdens Koninginnedag 2009 live mee. Heb je er lang last van gehad?
“In de dagen erna schrik je van elk hard geluid en van iedere sirene. Maar dat ebt langzaam weg. Ik zie het nog zo voor me. Samen met mijn NPO Radio 1-collega’s was ik aan het werk in een hotel, op het kruispunt bij de Naald. Een plek die ik zelf had uitgekozen, want het hotel lag richting het eind van de route. Iedereen kent de beelden nog wel. De bus draait de hoek om, ik zie prins Maurits nog naar ons zwaaien, even contact maken. En dan, een paar seconden later, komt die auto... Die tegenstelling van feest en tragiek was zo immens groot. Ik heb in oorlogsgebieden gewerkt, dan houd je rekening met dit soort incidenten. Maar hier kwam het zo onverwacht.”

Vrachtwagens met zand

Jeroen merkt op dat de beveiliging na 2009 enorm is opgeschroefd. Terwijl we bij het stadhuis de straat oversteken: “Hier komen waarschijnlijk vrachtwagens gevuld met zand te staan. Op andere plekken staan betonnen bloembakken. En je ziet sinds 2009 veel meer agenten als Oranje- fans tussen het publiek staan. Compleet uitgedost, maar te herkennen aan het oortje dat ze in hebben. Er wordt alles aan gedaan om het zo veilig mogelijk te maken, maar honderd procent waterdicht krijg je het nooit.”

Ik zou wel een verkondigend programma voor de EO willen maken

Heb je een band met sommige royals?
“Met Pieter van Vollenhoven zeker. We maken een speciale uitzending voor zijn 80e verjaardag en toen ik hem pas tegenkwam bij een evenement, zei hij: ‘Ik ga je nog mailen, ik heb wel wat ideeën.’ Ik heb hem en prinses Margriet vaker geïnterviewd. Bijvoorbeeld bij hun 50-jarig huwelijksjubileum. Toen dronken we achteraf nog een wijntje met elkaar en vertelden ze ook persoonlijke dingen. De prinses vroeg toen ook naar mij. Ze was benieuwd naar mijn ouders en naar waar ik vandaan kwam. Ze vertelde vervolgens dat ze vroeger stage heeft gelopen in het ziekenhuis in Amersfoort. Dan kwam ze op de fiets vanaf Soestdijk hiernaartoe.”

Niet uitgepraat

We zijn bij het Eemplein aangekomen, het slotakkoord van de route. Hier vond een paar jaar geleden The Passion plaats, en net als toen komt er ook nu een podium op het water. “Het succes van The Passion heeft de gemeente doen besluiten hier de slotmanifestatie te houden,” vertelt Jeroen enthousiast. Omdat we nog lang niet uitgepraat zijn, besluiten we naar de Hof te gaan. Eenmaal gesetteld in de voorjaarszon – “ik hoop dat we dit weer op 27 april ook hebben” – is het tijd om over Jeroen zelf te praten.

Beeld: Ruben Timman

Je wordt 50 dit jaar. Hoe ga je die mijlpaal tegemoet?
Lachend: “Wist je dat ik precies tussen Willem-Alexander en Máxima in zit? Hij is twee jaar ouder en zij is twee jaar jonger.” En dan serieus: “Tja, 50 worden: soms vind ik het lastig. Maar ik voel me nog jong. Wel ben ik bewust bezig met gezond leven. Ik ga drie keer per week naar de sportschool, drink alleen in het weekend een wijntje, eet geen toetjes en snoep nauwelijks. Je bent op je 50e over je vitale hoogtepunt heen, dus je moet alerter zijn op je gezondheid.”

Vorig jaar vertelde je in een item bij ‘EenVandaag’ dat je een voorbeeld wilt zijn voor homoseksuele christenen. Hoe maak je dat concreet?
“Ik ben geen ambassadeur met een agenda. Ik bedoel meer dat ik er geen geheim van wil maken dat ik homo ben. Door er niet over te zwijgen, wil ik vooral een voorbeeld zijn. Ik ben zo, en ik ben gewoon gewoon. Volgens mij helpt het als mensen zien dat niet alleen extravagante types homo zijn. Hoe ik er verder mee omga en of ik wel of geen relatie heb, vind ik erg privé.”

Beeld: Ruben Timman

Is jouw kijk op God veranderd door je coming-out?
“In positieve zin, ja. God houdt me vast en omarmt me. Ik weet dat sommige christenen het mij kwalijk nemen, maar ik ervaar Zijn zegen in mijn leven, ook als ik een relatie heb. Ik weet dat God me leidt in die dingen, ook wat betreft de mensen die op mijn pad komen.
Pas kreeg ik via Facebook een berichtje van een vrouw. Ze vroeg: ‘Ik begrijp dat je samenwoont, maar hoe kan dat? Als je van Jezus houdt, doe je dat toch niet?’ Nou, ik woon niet samen op dit moment, maar ik vind het vooral heel naar dat ik door een wildvreemde eerst word veroordeeld en dat ik me vervolgens moet verantwoorden. Ik ga liever op gelijke voet met elkaar in gesprek.”

Waar zie jij God?
“Ik voel Zijn bestaan en aanwezigheid. Zeker op moeilijke momenten, zoals bij het overlijden van mijn ouders, besef ik dat Hij er is. Hij staat dan naast me en draagt me. Dat geeft blijdschap in verdrietige tijden.” Omhoog wijzend: “Kijk, de zon komt door, haha! Maar serieus, ik vind het mooi om God te zien door mijn dagelijkse blik. Bijvoorbeeld als ik door het bos naar mijn werk rijd. Dan luister ik vaak naar Blessings, op Groot Nieuws Radio, een programma met veel gospelmuziek. Daar haal ik regelmatig bemoedigingen uit, bijvoorbeeld uit de songs van de groep Silverwind.”

Verkondigend programma

“Of ik buiten Blauw Bloed nog ambities heb? Ik zou wel een verkondigend programma voor de EO willen maken,” zegt Jeroen. “Het kan niet zo zijn dat ik ooit bij de EO wegga zonder zoiets gedaan te hebben. Ik zou wel mooie gesprekken willen voeren met bekende mensen. Over hoe ze in het leven staan en of ze God ervaren.”

Tijdens de Blauw Bloed-reizen ben je ook een beetje verkondigend bezig, toch?
Opnieuw een schaterlach. “Ik zeg bij de dagsluiting altijd: ik ben geen Arie van der Veer of Andries Knevel. Er gaan vaak mensen mee die speciaal voor de Blauw Bloed-reis lid worden van de EO. Ze hebben meestal niks met het geloof. Ik houd geen uitgebreide Bijbelstudies met ze, maar ik vertel wel iets over hoe ik God ervaar. En ik hoop dat ze daar later nog eens aan terugdenken. Het idee dat ze dat doen, vind ik heel waardevol.”

Een uitgebreide versie van dit interview is te lezen in het Visienummer van deze week.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons