Israëlische maanlander crasht bij landing

Missie in laatste fase mislukt

Israël zou het vierde land moeten zijn die met success een maanlander op de maan zou zetten. Deze missie is in zijn laatste fase mislukt. Volgens de wereldberoemde voormalig Amerikaanse astronaut Buzz Eugene Aldrin was de communicatie met de maanlander op slechts 150 meters afstand van de maan verbroken, liet hij weten via Twitter.

Het zag er zo mooi uit. Israëls maanlander Beresheet zette de landingsprocedure in. "De spanning in Israel was te snijden," schrijft Joods.nl. "Er was zelfs weinig verkeer op straat, iedereen zat gekluisterd naar zijn of haar scherm te kijken. Het gaf het gevoel zoals de ouderen onder ons wel kennen tijdens de eerste maanlanding."

Beresheet

De naam van de maanlander is Beresheet; Hebreeuws voor 'in den beginne'. Beresheet zou een Israëlische vlag op de maan zetten en het magnetische veld onderzoeken. Aan boord bevonden zich ook drie geheugendragers. Deze bevatten niet alleen details over de sonde en de crew die eraan werkte, maar ook de Israëlische onafhankelijkheidsverklaring, de Thora en het Israëlische volkslied.

Fout

Het contact werd verbroken en weer hersteld, daarna viel de belangrijkste motor uit, op 10 kilometer boven het maanoppervlak. Hierdoor was het onmogelijk een zachte landing te maken, en stortte de Beresheet neer op het maanoppervlak. Technici denken dat er een fout was opgetreden in een van de telemetrie (hoogte) meeteenheden, die een ketting van gebeurtenissen veroorzaakte die uiteindelijk de hoofdmotor ongeveer 10 kilometer (6 mijl) boven het oppervlak van de maan deed stoppen.

Goedkoopste maanmissie

Israels maanlander was met een budget $ 100 miljoen de tot nu toe goedkoopste maanmissie ooit. Vermeldenswaard is dat Israël het 7e land is dat rond de maan heeft gevlogen en het 4e land dat een ruimtevaartuig op de maan heeft, alhoewel niet op de wijze die men in gedachten had...

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons