Ik mis je: de vader van Dick overleed tijdens een vakantie

Zaterdag, 18.10 uur, NPO 2

in Mediatips

De ouders van Dick Goedhart zijn op vakantie in Spanje, als Dicks vader zich niet goed voelt. Hij gaat naar het ziekenhuis, krijgt medicijnen en knapt er meteen van op. Tot hij zich de volgende ochtend opnieuw niet goed voelt. Zaterdag vertelt Dick zijn verhaal in ‘Ik mis je’.

“De avond ervoor, eind januari 2018, had ik nog met mijn vader geappt over hoe laat ik hen zou ophalen van Schiphol,” vertelt Dick (44). “Het was hun laatste dag van een groepsreis in Spanje. Een dag later belde mijn moeder mij op m’n werk: pa was overleden.”

Rolstoel

De vader van Dick had die dag bij het opstaan al gezegd dat hij zich niet lekker voelde. Zijn moeder ging daarop naar de reisleider om hem te vragen om een rolstoel, zodat ze naar het ziekenhuis honderdvijftig meter verderop konden gaan. Toen ze terugkwam, was Dicks vader in de badkamer. “Het gaat echt niet goed,” had hij gezegd. Dicks moeder zag het licht uit zijn ogen verdwijnen. Reanimatie mocht niet baten.

Afscheid nemen

Als Dick het nieuws van zijn moeder hoort, springt hij direct in de auto en belt zijn drie broers. “Mijn moeder zat daar in Spanje, vreselijk!” Met z’n vieren zijn we naar Spanje gegaan, waar mijn vader in het mortuarium lag. Hij werd daar gebalsemd, dat is daar de gewoonte. Ik had verwacht dat dit een kille bedoening zou zijn, maar dat was niet zo. Hij is daar goed verzorgd.”

In het mortuarium neemt Dick afscheid van zijn vader. Nog diezelfde dag vliegt hij met zijn broers en moeder naar huis. Negen dagen later komt ook het lichaam van zijn vader in Nederland.

Ik heb de stellige overtuiging dat we elkaar in de hemel weer zien

Rotsvast geloof

Voor het eerst in zijn leven ervaart Dick wat gemis is en hoe definitief de dood is. “Tenminste, voor nu,” voegt hij toe. “Ik heb de stellige overtuiging dat we elkaar in de hemel weer zien. Want hoewel pa nog lang niet klaar was met het leven – hij was 72 – was hij altijd klaar voor de dood. Mijn vader had een rotsvast geloof, dat hij niet onder stoelen of banken stak.

Maar we missen hem enorm. Mijn vrouw en ik zijn in november verhuisd, maar mijn vader zal ons nieuwe huis nooit zien. Dat soort dingen vind ik lastig. Inmiddels ben ik een eerste keer jarig geweest zonder vader, hebben we een eerste Kerst gevierd zonder pa, en is zijn eerste sterfdag geweest. Samen delen we dan herinneringen. Het troost mij dat het goed gaat met mijn moeder, en dat zij haar leven weer probeert op te pakken.”

Ik mis je

Zaterdag, 18.10 uur, NPO 2
Lees en bekijk meer op de site van Ik mis je.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons