Het is duidelijk: mannen krijgen de zweep, vrouwen een massage

Blog van TimZingt

De laatste tijd word ik steeds vaker gevraagd voor vrouwendagen. Niet alleen Eva, maar ook Zus&Zo, Zeeuwse Vrouwen, Fryske Famkes, Gelderse Grieten en Brabantse Bakvissen organiseren dit soort dagen. Blijkbaar is er behoefte aan.

Zo’n christelijke vrouwenbijeenkomst is relatief nieuw. Ik kende al wel de mannendagen, zowel 1.0 (Henk Binnendijk) als 2.0 (Reinier Sonneveld) als 4.0 (Musketiers). Mannendagen zijn spartaans: je moet je afbeulen in de Ardennen of je moet twee uur luisteren naar Willem Ouweneel, en je kunt je afvragen waar je meer uitgeput van raakt. Er is een klef broodje en lauwe koffie. Je gaat met een berg huiswerk naar huis: je moet je plek innemen als man, vader, echtgenoot, werknemer, gemeentelid. ‘Doordienen’, noemen de musketiers dat. Niks geen ‘plaats rust’.

Niets van dat alles op een vrouwendag. Daar wordt ‘verwend’ met de grote V. De dames worden ondergedompeld in een bad van luxe. Lekkere hapjes, high tea of wine, mooie styling, een workshop handlettering, schoonheidsbehandeling en make-up-advies. En een lezing waarin steevast de boodschap is hoe bijzonder geliefd je bent als vrouw. Het is duidelijk: mannen krijgen de zweep, vrouwen een massage.

Waarom dat verschil? “Omdat wij vrouwen het gewoon takkedruk hebben en de lat enorm hoog hebben liggen. Daarom eisen we wat tijd op voor onszelf,” beet zo’n vrouw me onlangs toe. Ik was verbijsterd. Ik weet dat er bruutmannen zijn, maar ik ken vooral mannen die ook takkedruk zijn, waarbij de lat door vrouwlief ook voor hen enorm hoog wordt gelegd. Er moet hard gewerkt worden (uiteraard), maar thuis wordt tedere zorg verwacht, onversneden aandacht, luisteren, grote boodschappen, klusjes, (geloofs)opvoeden, luisteren, grasmaaien, bandplakken en – had ik dat al gezegd? – luisteren. Heel veel luisteren.

Ik heb al jaren geen hele voetbalwedstrijd meer gekeken! Dus ik begrijp niet waarom er een verschil is tussen de invulling van mannen- en vrouwendagen. Wij hebben het net zo druk!
Ik eis daarom een mannendag waarin wij mannen worden verwend met lekkere hapjes, wijn of bier, massagestoelen en de mooie boodschap dat we het goed doen. Een bad van luxe! En weet je wie dat soort dagen goed kunnen organiseren? Precies! Leg de lat hoog, zou ik zeggen.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons