Herman Finkers in 'Adieu God?'

Zondag, 23.45 uur, NPO 2

in Mediatips
Herman Finkers

Het verbaast Herman Finkers dat Tijs van den Brink met hem een aflevering van Adieu God? wil maken. Herman heeft het geloof namelijk niet losgelaten. Hij is er juist vol van dat in het geloof onmogelijke dingen werkelijkheid worden.

“Draait dit programma niet te lang, dat je door alle afvalligen heen bent?” vraagt Herman Finkers aan Tijs van den Brink. De vraag of Hij bestaat, is voor Herman helemaal niet aan de orde. “Voor mij is God Dat- of Degene die werkelijk bestaat, wat het ook is. Aan de waarheid van het geloof heb ik nooit getwijfeld, alleen weet ik niet wat het is. We weten niet hoe God eruitziet.”

(Lees verder onder de video.)

Hoewel Herman de misstanden in de Rooms-Katholieke Kerk verafschuwt – “ze doen ontzettend veel om mij van het geloof af te brengen" –, praat hij met enthousiasme over de geloofsleer van de kerk. “Vóór God bestond er niets en Maria is Zijn moeder. Dat is de katholieke stap. Jezus heeft ook Zijn moeder geschapen en Maria heeft Jezus gebaard. Dat is een irrationele stap, die daardoor heel wijs is.”

De doopnamen van Herman Finkers

Behalve het geloof heeft Herman nog iets anders van de kerk meegekregen: zijn naam. Zijn ouders wilden hem naar zijn opa vernoemen, maar de pastoor was het er niet mee eens dat hij Harm Hendrik genoemd zou worden: Harm was geen katholieke naam. De geestelijke gaf toen aan zelf wel iets te bedenken. "Op het moment dat de pastoor tijdens de doop het water over mijn hoofd gooide, hoorden mijn ouders voor het eerst hoe ik zou gaan heten: Hermenegildus Felix Victor Maria Finkers. "Ze vonden dat niet leuk, maar hadden tegelijkertijd wel bewondering voor de autoritaire pastoor: in de oorlog had hij zich namelijk dapper gedragen."

Grappen en godslastering

In zijn voorstellingen maakt Herman veel grappen over het geloof. Hij heeft daar geen problemen mee. Want voor hem is dat iets anders dan godslastering. “Van godslastering is sprake wanneer je God kleiner maakt dan Hij is. Dat doe je wanneer je Hem begrijpelijk probeert te maken. Dat gebeurt ook wanneer mensen namens God zeggen te spreken over zaken waarover Hij niets gezegd heeft. Hoe weet je bijvoorbeeld dat gescheiden en hertrouwde mensen niet ter communie zouden mogen gaan?”

Adieu God?

Zondag 21 april, 23.45 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons