Filmrecensie: Nu verandert er langzaam iets

De opmars van de zinzoeker

Voor het eerst in de geschiedenis omschrijft meer dan de helft van de Nederlanders zichzelf als niet-religieus, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek een halfjaar geleden. Op deze conclusie volgde forse kritiek: het CBS had enkel gepeild of mensen nog specifieke religieuze stromingen aanhangen, maar niet in hoeverre ze zichzelf beschouwen als ‘gelovig’ of ‘spiritueel’. Hoe zit het met al die Nederlanders die niet naar een kerk gaan maar wel aan meditatie en mindfulness doen, op kloosterretraite gaan, de Happinez lezen of met de processie van The Passion meelopen?

De opmars van dit soort zinzoekers staat centraal in de knap gemaakte documentaire Nu verandert er langzaam iets. Regisseur Menna Laura Meijer toont in kalme, statische shots, zonder oordeel of commentaar, een reeks moderne coaching-, training- en therapiesessies. Er wordt gedanst, gemediteerd, met varkens geknuffeld. Er zijn rollenspellen, persoonlijkheidstests, oefeningen met paarden. En uiteraard wordt er veel over gevoelens gepraat.

Conclusies worden overgelaten aan de kijker. Iedereen zal weer anders op de beelden reageren. Persoonlijk kon ik me bij sommige activiteiten veel voorstellen, andere vond ik aandoenlijk, irritant of lachwekkend – of een beetje van alles tegelijk. De film schetst hoe dan ook een uitdagend en intrigerend tijdsbeeld.

De link met religie wordt expliciet gelegd door een van de opgevoerde coaches, die zijn publiek vertelt: “Er worden tien kerken per week gesloten in Nederland, en mensen zitten met heel veel zingevingsvragen die niet meer beantwoord worden. Ik denk dat dat een van de redenen is waarom er zo veel vraag is naar coaching. Sinds de biecht werd afgeschaft, zeg ik weleens, ben je op zoek naar een betaalde vriend of vriendin.”

Nu verandert er langzaam iets lijkt me voor christelijke kijkers bij uitstek een film om met een kerkclub te bekijken. Inclusief nagesprek natuurlijk, bijvoorbeeld rond de vraag: als de behoefte aan coaching en zingeving zo groot is, waarom lopen de kerken dan leeg? En wat kunnen kerken leren van al die zelfhulpinitiatieven?

Nu verandert er langzaam iets

Documentaire van Menna Laura Meijer. Nu te zien in de bioscoop en op Picl.nl.

Filmjournalist Rick de Gier bespreekt wekelijks nieuwe films in Visie, en op donderdagavond in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons