EO-programma ‘NieuwLicht' werpt vragen op rond abortuswet

‘Wanneer is een mens een mens? Daar moeten we het over hebben’

in Christelijk Nieuws

Het EO-programma NieuwLicht van gisteravond – waarin een vrouw die spijt kreeg van een abortus, de foetus heeft ingeschreven als persoon in de Basisregistratie Personen (BRP) – kreeg veel media-aandacht. Onder meer de NOS, de Volkskrant, het Reformatorisch Dagblad en zelfs de Belgische krant Het Nieuwsblad schreven erover. Medisch ethicus Theo Boer voorziet een morele discussie over de vraag: wanneer is een mens een mens?

Voor zover bekend is het voor het eerst dat iemand die een abortus heeft ondergaan, haar kind laat inschrijven. Maar wat zegt dit over de manier waarop we naar ongeboren leven kijken? Het menselijk leven is postuum erkend, met naamgeving en al, maar tijdens de zwangerschap werd dit menselijk leven niet beschermd.

Twee taboes die samenkomen

NieuwLicht ging naar aanleiding van de uitzending in gesprek met medisch ethicus Theo Boer, die de uitzending “heel inhoudelijk en vernieuwend” vond. “Er komen hier twee taboes samen: open praten over het in een register opnemen van een doodgeboren en tot dusverre naamloos kind; en open praten over dat je een abortus betreurt. Veel kijkers zullen dit niet begrijpen: eerst is er een wet die het toestaat dat je je kindje het leven ontneemt, vervolgens mag je datzelfde kind, postuum en geheel legaal, een maatschappelijke status toekennen. Dat maakt het voor het debat interessant: het zijn twee ethische gedachtestromen die op elkaar botsen. En dat allemaal dankzij D66.”

Lees verder op de website van NieuwLicht.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons