'Eilandgevoel' in Typisch Marken: 'Hier kent iedereen elkaar'

Nieuw seizoen: maandag t/m donderdag, 19.20 uur, NPO 2

in Mediatips
Typisch Marken

Op het oer-Hollandse schiereiland Marken zijn de banden hecht en de houten huizen gehorig. Er blijft dan ook weinig verborgen. In de reeks Typisch Marken (EO) leren we de komende drie weken enkele markante bewoners kennen. 

Vroeger was Marken een eiland, maar sinds de aanleg van de dijk in 1957 is het dorp aan de rand van het Markermeer officieel een schiereiland. De kleine tweeduizend dorpsbewoners voelen zich nog steeds eilanders. Je woont dan ook niet ín Marken, maar óp Marken. In Typisch Marken ontdekken we al snel dat dit ‘eilandgevoel’ nog steeds heel sterk is. 

(Tekst loopt door onder de video.) 

In de eerste aflevering maken we kennis met de oudste bewoner van Marken, Luutje (98). Elke ochtend heeft ze een vast ritueel: haren in de krul en daarna een kopje koffie, met cake. Maar haar hoge leeftijd heeft haar wereldje klein gemaakt.

'De post komt, weer of geen weer'

De zussen Erica en Sylvia bezorgen de post op Marken. Als een wervelwind razen ze door het dorp, weer of geen weer. In Typisch Marken gaan we ook langs bij Piet en Ria. Piet is een verwoed verzamelaar van oude Marker-spulletjes.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Typisch Marken: Erica en Sylvia
Erica en Sylvia bezorgen de post op Marken.

Ook leren we Ouger kennen. Hij is begrafenisondernemer, hobbyboer en dorpshistoricus ineen. Hij weet alles over de geschiedenis van Marken. En we ontmoeten Klaas. Vanaf zijn tiende is hij al gefascineerd door de stambomen van Marker families. Hij wil alles weten en kan uren grasduinen in de stamregisters.

Typisch Marken

Houten huizen, smalle straatjes en kleurige klederdracht zijn kenmerkend voor Marken. Vanaf 1 april is de goed bekeken en gewaardeerde reeks Typisch... er te gast. Drie weken lang maakt de kijker in Typisch Marken kennis met een aantal bijzondere inwoners van dit dorp aan de rand van het Markermeer. 

Maandag t/m donderdag, 19.20 uur, NPO 2

Beeld: Aryan Jaurequi

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons