Een onbekende psalm over vijanden die op wilde honden lijken

De Bijbel Open met ds. Arie van der Veer

Het Bijbelrooster behandelt deze zondag Psalm 59. Ik zal hem vast een keer gelezen hebben, maar ik weet niet of ik ooit een berijming van deze psalm heb gezongen. Een onbekende psalm…

Er zijn meer onbekende Psalmen dan we beseffen. Misschien heb je ze weleens gelezen, maar nauwelijks gezongen.

Als wilde honden

Wat moet je met een psalm als deze? David noemt zijn tegenstanders ‘honden’. Daarbij denkt hij niet aan snoezige schoothondjes, maar aan wilde honden. Beesten die, op zoek naar een prooi, blaffend door een stad zwierven. Gevaarlijke, nare beesten. Het kwijl loopt uit hun bek en ze laten dreigend hun gele tanden zien. Zo zijn Davids tegenstanders. Hun mond is vol vervloeking en leugens liggen op hun lippen (vers 13).

Aan wie denkt David? Het opschrift boven de psalm gaat over koning Saul. Hij zat in die tijd achter David aan, als zo’n wilde hond. Het gaat in de psalm over meer mensen. Het is een algemeen lied geworden over alle vijanden, die David in de weg stonden. In 1 Samuël 19 staat het oorspronkelijke verhaal van deze psalm.

Ontsnappingen

Tot vier keer toe wordt in dit hoofdstuk het woord ‘ontsnappen’ gebruikt. Eerst kan David ontsnappen aan Sauls woede, doordat prins Jonatan hem waarschuwt. Daarna ontspringt hij nog maar net de dans, wanneer Saul zijn speer naar David gooit. De derde keer helpt Sauls eigen dochter Michal haar man David om te ontkomen en houdt ze haar vader voor de gek. De vierde keer is helemaal een apart verhaal.

‘Verhef u om mij te helpen, zie naar mij om’ (Psalm 59:5)

David vraagt in deze psalm aan God of Hij hem wil helpen ontsnappen aan zijn vijanden. De eerste drie keer gebruikt God mensen. De vierde keer doet God het in feite Zelf. Op een heel bijzondere manier.

‘Saul begaf zich naar Rama en onderweg werd ook hij overmand door de geest van God’ (1 Samuël 19:23)

Gods Geest overweldigt

Saul zit dus steeds als een jager achter zijn prooi aan. Hij moet en zal David te pakken krijgen. David is ondergedoken bij Samuël. Drie keer stuurt Saul een arrestatieteam achter David aan, maar steeds worden die door de Geest van God aangeraakt, wanneer ze midden in een viering belanden. Ten slotte gaat Saul er zelf achteraan. David mag niet ontsnappen. Maar zodra Saul in de buurt komt van het profetenhuis, wordt hij zelf gegrepen. Overweldigd door Gods Geest. Saul probeert David te arresteren, maar wordt nu zelf gearresteerd en overmeesterd door de Geest van God.

God gebruikt zelfs vijanden

Het feit dat Gods Geest Saul doet profeteren, zegt niet dat hij de HERE opnieuw toebehoorde. God gebruikte Bileam ook om te profeteren en hij was beslist geen gelovig man. God is machtig om iedereen door Zijn Geest te gebruiken voor een bepaald doel, zelfs vijanden.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons