Bruce Lee & The Outlaw: 'onderwereldkoning' neemt Nicu onder zijn hoede

2Doc over straatkinderen in Boekarest; woensdag, 22.55 uur, NPO 2

in Mediatips
Bruce Lee & The Outlaw

De dakloze Nicu woont in de straten van Boekarest. Hij is, zoals veel straatkinderen in Roemeense hoofdstad, verslaafd en overleeft door te bedelen. Bruce Lee, de zelfgekroonde 'koning van de onderwereld', neemt hem onder zijn hoede. In Bruce Lee & The Outlaw (EO) volgen we Nicu, die zich begint af te vragen of deze man wel een goede vaderfiguur voor hem is. 

Ooit was Bruce Lee zelf een van de weeskinderen in de beruchte weeshuizen van dictator Nicolae Ceaușescu. Als volwassen man woont hij in de tunnels onder de stad en ontfermt zich over een bende drugsverslaafde kinderen, die hij zowel van eten als van drugs voorziet. Nicu is een van zijn volgelingen, maar terwijl de jongen opgroeit, beseft hij langzaamaan dat Bruce Lee niet het beste rolmodel voor hem is. Hij moet een keuze maken tussen blijven bij de bende van Bruce of een ‘normaal’ leven boven de grond. 

2Doc: Bruce Lee & The Outlaw

De Nederlandse regisseur en fotograaf Joost Vandebrug legt al sinds 2011 het erbarmelijke leven van Roemeense straatkinderen vast. In dat jaar ontmoette hij in de stad een groepje jongens die hij de ‘Lost Boys’ noemde. Sindsdien volgt hij ze en kwam zo ook in contact met een vreemde volwassene, die zich Bruce Lee noemt en zich de titel ‘koning van de onderwereld’ heeft toegeëigend. 

Woensdag 24 april, 22.55 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons