Betaalde seks moet strafbaar worden

Ruim 40.000 mensen tekenen petitie

in Christelijk Nieuws

Ruim 40.000 mensen hebben de petitie Ik ben onbetaalbaar van jongerenbeweging Exxpose getekend. De initiatiefnemers willen dat betaalde seks strafbaar wordt en nemen Zweden als voorbeeld, waar het zogenoemde Nordic-model is ingevoerd.

"Zowel sekskopers als derden die aan prostitutie verdienen zijn volgens dat model strafbaar. Wie in de prostitutie zit, is niet strafbaar en krijgt hulp aangeboden," aldus de organisatie. Exxpose wil dat Nederland minder aantrekkelijk wordt voor mensenhandelaren en noemt zich 'een beweging van jonge mensen die de realiteit van prostitutie aan het licht brengt'.

'Urgente financiële nood'

Op de website stelt de organisatie dat veruit de meeste jongeren die in de prostitutie terechtkomen, daartoe gedwongen worden door 'urgente financiële nood'. Sinds 2000 probeert Nederland van prostitutie een normaal beroep te maken. Maar sinds 2007 wordt volgens Exxpose stukje bij beetje duidelijk welk onrecht zich afspeelt in de wereld van de prostitutie. "Zo kon Saban B. jarenlang ongestoord tientallen vrouwen tot prostitutie dwingen op de legale Wallen in Amsterdam. Mensenhandel blijkt niet te zijn verminderd, maar juist toegenomen.''

Burgerinitiatief

Woensdag overhandigt de jongerenbeweging, die zichzelf christelijk geïnspireerd en politiek onafhankelijk noemt, de handtekeningen van het burgerinitiatief aan de Tweede Kamer. Exxpose hoopt dat de Kamer door het burgerinitiatief gedwongen wordt het prostitutieverbod op de agenda te zetten. De grens daarbij ligt op 40.000 handtekeningen.

Prostitutie verboden

Frits Rouvoet verleent met zijn organisatie Bright Fame hulp op de Amsterdamse Wallen. "Natuurlijk zien wij graag dat prostitutie verboden wordt, maar dan zullen we wel eerst de vrouwen moet helpen met een normale baan en goedkopere appartementen. Pas dan kunnen we de prostitutiegebieden gaan sluiten."

Bright Fame wil mannen, vrouwen en transgenders helpen om uit de prostitutie te stappen, zodat zij zich kunen ontwikkelen naar wie zij willen zijn. "Wij vinden het belangrijk om met hen op te trekken 'in relatie', vertelt Frits. "Voor hen klaarstaan in lastige tijden. Daarbij werken we samen met kerken en andere soortgeljke organisaties. Samen willen we ontdekken waar hun passies, dromen en talenten liggen zodat zij op een plek komen die bij hen past."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons