Adieu Marinus

Blog van Tijs van den Brink

Hij zal niet de EO’er zijn met het langstlopende dienstverband, maar hij werkt hier al wel heel erg lang: Marinus. Ruim 34 jaar om precies te zijn. 34 jaar! Weet u nog wat u 34 jaar geleden deed?

Ik was toen 14 en fietste elke dag van m’n ouderlijk huis in Nijkerk naar de middelbare school in Amersfoort. Marinus reisde toen al elke dag van zijn woonplaats naar Hilversum. En dat bleef hij doen. Tot vorige week.

Marinus is producer. ‘Een producer is iemand,’ zo zegt de nationale beroepengids, ‘die audiovisuele producties organiseert.’ Dat is eigenlijk wel goed geformuleerd. ‘De producer zorgt dat alles op tijd is geregeld en hij bewaakt de begroting.’ O ja, dat laatste zeker ook.

Mensen als Marinus zijn onmisbaar. U als kijker en luisteraar hoort en ziet zelden of nooit iets van ze, maar ze zijn de smeerolie van een omroep, zonder hen zouden wij tv-makers reddeloos verloren zijn. Nou ja, reddeloos verloren, dat gaat ook weer ver, maar we zouden ons werk absoluut niet kunnen doen.

Als ik een dag op stap ga met een cameraploeg, voor NieuwLicht of AdieuGod? bijvoorbeeld, zorgt Marinus in de dagen voorafgaand aan de draaidag voor een zogeheten callsheet. Daar staat alles op wat ik voor die dag nodig heb. Waar en hoe laat ik ergens moet zijn, of ik zelf moet rijden of kan meerijden met de cameraploeg, wie de cameraman en geluidsman zijn en hun telefoonnummers, of ik kan parkeren in de buurt van de opnameplek, waar we kunnen lunchen en ga zo maar door.

Marinus is een goeie. Want als er ondanks alle voorbereidingen toch iets misgaat, kun je Marinus altijd bellen. Of het nou overdag, ’s avonds of in het weekend is. Zelfs in de vakantie neemt hij gewoon op.

Waar Marinus ook goed in is, is het signaleren van lucht en leegte. Hij is wars van gewichtigdoenerij. Als-ie ook maar enigszins de indruk krijgt dat je misbruik maakt van zijn dienstbaarheid, is-ie glashelder: ‘Zeg Van den Brink, dat regel je maar lekker zelf!’ Tamelijk onmisbaar in een ijdele omroepwereld.

Marinus is deze maand vertrokken, naar een regionale omroep. Om daar smeerolie te zijn voor andere tv-makers. Ik ga hem ontzettend missen. Goeie producer, prettig mens.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons