Aanslagen tijdens paasvieringen Sri Lanka

Bid mee voor slachtoffers

Op paaszondag is Sri Lanka opgeschrikt door aanslagen op ten minste drie kerken en enkele hotels. Inmiddels zijn al meer dan driehonderd doden en honderden gewonden geteld. Onder de slachtoffers zijn toeristen en er zijn ook drie Nederlandse doden gemeld. De aartsbisschop van hoofdstad Colombo heeft op Eerste Paasdag alle missen in de stad afgelast.

De eerste aanslag vond plaats om 8.45 uur plaatselijke tijd, in de basiliek van Sint Antonius in Colombo. De regering heeft de radicale moslimgroepering National Thowheeth Jama'ath (NTJ) verantwoordelijk gesteld voor de aanslagen, die door zeven daders gepleegd zouden zijn.

Christenvervolging Sri Lanka

De christelijke minderheid op Sri Lanka bestaat voornamelijk uit rooms-katholieken. Christenen vormen bijna negen procent van de overwegend boeddhistische bevolking. Moslims zijn met twaalf procent eveneens een minderheid. Christenvervolging op Sri Lanka komt volgens Open Doors hoofdzakelijk uit de gemeenschap. Kerken en pastors worden aangevallen door buren en door boeddhistische monniken. Sri Lanka staat op plaats 46 van de Ranglijst Christenvervolging, de lijst met daarop vijftig landen in de wereld waar christenen het zwaarst worden vervolgd.

Aanslagen gericht op christenen, toeristen en rijken

De NOS citeert de Nederlander David Bijker, die in Sri Lanka is voor werk en daar ook kindertehuis Home of Hope ondersteunt. Hij zegt dat de aanslagen gericht lijken op "toeristen, christenen en rijken". "Het bijzondere is namelijk dat de katholieken op Sri Lanka met helemaal niemand ruzie hebben. Daarnaast zijn de aanslagen gepleegd op de tophotels in Colombo," zegt Bijker.
Home of Hope deelde op haar Facebookpagina een bericht over de aanslagen: "We zijn geschokt door wat er vandaag in Sri Lanka gebeurd is. De kinderen op Home of Hope zijn ongedeerd, maar we zijn allemaal diep bedroefd over het leed dat aangericht is. We wensen Sri Lanka rust, vrede en liefde en ondanks alles hoop toe!"

In deze video vertelt David Bijker over de aanslagen in Sri Lanka, terwijl hij onderweg was naar zijn gezin. Zijn gezinsleden verbleven in een hotel en zijn ongedeerd.

#Bidmee voor slachtoffers en hulpverleners op Sri Lanka.

Beeld: Open Doors

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons